AVUKATLIK KANUNU
Kanun Numarası : 1136
Kabul Tarihi : 19/3/1969
Yayımlandığı R. Gazete : Tarih : 7/4/1969 Sayı : 13168
Yayımlandığı Düstur : Tertip : 5 Cilt : 8 Sayfa : 1694
BİRİNCİ KISIM
Avukatlık ve Avukat
Avukatlığın mahiyeti:
Madde 1 - Avukatlik, kamu hizmeti ve serbest bir meslektir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/1 md.) Avukat, yarginin kurucu unsurlarindan olan bagimsiz savunmayi serbestçe temsil eder.
Avukatlığın amacı:
Madde 2 - (Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/2 md.) Avukatligin amaci; hukuki münasabetlerin düzenlenmesini, her türlü hukuki mesele ve anlasmazliklarin adalet ve hakkaniyete uygun olarak çözümlenmesini ve hukuk kurallarinin tam olarak uygulanmasini her derecede yargi organlari, hakemler, resmi ve özel kisi, kurul ve kurumlar nezdinde saglamaktir.
Avukat bu amaçla hukuki bilgi ve tecrübelerini adalet hizmetine ve kisilerin yararlanmasina tahsis eder.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/2 md.) Yargi organlari, emniyet makamlari, diger kamu kurum ve kuruluslari ile kamu iktisadi tesebbüsleri, özel ve kamuya ait bankalar, noterler, sigorta sirketleri ve vakiflar avukatlara görevlerinin yerine getirilmesinde yardimci olmak zorundadir. Kanunlarindaki özel hükümler sakli kalmak kaydiyla, bu kurumlar avukatin gerek duydugu bilgi ve belgeleri incelemesine sunmakla yükümlüdür. Bu belgelerden örnek alinmasi vekaletname ibrazina baglidir. Derdest davalarda müzekkereler durusma günü beklenmeksizin mahkemeden alinabilir.
İKİNCİ KISIM
Avukatlık Mesleğine Kabul
Avukatlığa kabul şartları:
Madde 3 - (Degisik: 30/1/1979 - 2178/1 md.)
Avukatlık mesleğine kabul edilebilmek için :
a) Türkiye Cumhuriyeti vatandasi olmak,
b) Türk hukuk fakültelerinden birinden mezun olmak veya yabanci memleket hukuk fakültesinden mezun olup da Türkiye hukuk fakülteleri programlarina göre noksan kalan derslerden basarili sinav vermis bulunmak,
c) Avukatlik stajini tamamlayarak staj bitim belgesi almis bulunmak,
d) (Ek : 2/5/2001 - 4667/3 md.; Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)
e) Levhasina yazilmak istenen baro bölgesinde ikametgahi bulunmak,
f) Bu Kanuna göre avukatliga engel bir hali olmamak gerekir.(1)
İstisnalar:
Madde 4 - (Degisik: 2/5/2001 - 4667/4 md.)
Adli, idari ve askeri yargi hakimlik ve savciliklarinda, Anayasa Mahkemesi raportörlüklerinde, Danistay üyeliklerinde, üniversiteye bagli fakültelerin hukuk bilimi dersleri dalinda profesörlük, doçentlik, yardimci doçentlik görevlerinde dört yil, kamu kurum ve kuruluslarinin hukuk müsavirligi görevinde on yil süre ile hizmet etmis olanlarda 3 üncü maddenin (c) ve (d) bentlerinde yazili kosullar aranmaz.
Türk vatandaslari ve Türk uyruguna kabul olunanlardan yabanci hukuk fakültelerinden mezun olup da, geldikleri yerde dört yil süreyle mahkemelerin her derecesinde hakimlik, savcilik veya avukatlik yapmis ve avukatligi meslek edinmis bulunanlar, 3 üncü maddenin (b) bendinde yazili oldugu biçimde Türk hukuk fakülteleri programlarina göre noksan kalan derslerden usulüne uygun olarak yapilan sinavlarda basari göstermis ve ayrica Türkçe'yi iyi bilir olduklari da bir sinavla anlasilmis olmak kaydiyla, 3 üncü maddenin (c) ve (d) bentlerinde yazili kosullarin disinda tutulurlar.
Birinci ve ikinci fikrada gösterilenlerin baro levhasina yazilmasinda, 17 nci maddenin (1) ve (2) numarali bentlerinde yazili belgelerden baska sicil özetlerinin onanmis bir örneginin de verilmesi gereklidir.
Avukatliğa kabulde engeller:
Madde 5 - Asagida yazili durumlardan birinin varligi halinde, avukatlik meslegine kabul istemi reddolunur :
a) (Degisik : 23/1/2008-5728/326 md.) Türk Ceza Kanununun 53 üncü maddesinde belirtilen süreler geçmis olsa bile; kasten islenen bir suçtan dolayi iki yildan fazla süreyle hapis cezasina ya da Devletin güvenligine karsi suçlar, Anayasal düzene ve bu düzenin isleyisine karsi suçlar, milli savunmaya karsi suçlar, devlet sirlarina karsi suçlar ve casusluk, zimmet, irtikâp, rüsvet, hirsizlik, dolandiricilik, sahtecilik, güveni kötüye kullanma, hileli iflas, ihaleye fesat karistirma, edimin ifasina fesat karistirma, suçtan kaynaklanan malvarligi degerlerini aklama veya kaçakçilik suçlarindan mahkûm olmak,
b) (Degisik: 22/1/1986 - 3256/2 md.) Kesinlesmis bir disiplin karari sonucunda hakim, memur veya avukat olma niteligini kaybetmis olmak,
c) Avukatlik meslegine yarasmayacak tutum ve davranislari çevresince bilinmis olmak,
d) Avukatlik meslegi ile birlesemiyen bir isle ugrasmak,
e) Mahkeme karari ile kisitlanmis olmak,
f) Iflas etmis olup da itibari iade edilmemis bulunmak (Taksiratli ve hileli müfgisler itibarlari iade edilmis olsa dahi kabul olunmazlar),
g) Hakkinda aciz vesikasi verilmis olup da bunu kaldirmamis bulunmak,
h) Avukatligi sürekli olarak geregi gibi yapmaya engel vücut veya akilca malul olmak.
(Degisik: 2/5/2001 - 4667/5 md.) Birinci fikranin (a) bendinde sayilan yüz kazirtici suçlardan biri ile hüküm giymis olanlarin cezasi ertelenmis, paraya çevrilmis veya affa ugramis olsa da avukatliga kabul edilmezler.
(1) Bu maddeye, 2/5/2001 tarihli ve 4667 sayili Kanunla, (d) bendi eklenmis, varolan (d) ve (e) bendleri, sirasiyla (e) ve (f) bendi olarak teselsül ettirilmistir.
(Degisik : 22/1/1986 - 3256/2 md.) Adayin birinci fikranin (a) bendinde yazili cezalardan birini gerektiren bir suçtan kovusturma altinda bulunmasi halinde, avukatliga alinmasi istegi hakkindaki kararin bu kovusturmanin sonuna kadar bekletilmesine karar verilebilir.
Su kadar ki, ceza kovusturmasinin sonucu ne olursa olsun avukatliga kabul isteginin geri çevrilmesi gereken hallerde, sonuç beklenmeden istek karara baglanir.
Baroya yazılma istemi:
Madde 6 - (Degisik: 2/5/2001 - 4667/6 md.)
(
)(1) 4 üncü maddedeki kosullari tasiyanlar basvurduklari yer barosu levhasina yazilmalarini dilekçe ile isteyebilirler.
Karar:
Madde 7 - Baro yönetim kurulu, levhaya yazilma istemi hakkinda basvurma dilekçesinin varis tarihinden itibaren bir ay içinde gerekçeli olarak karar vermekle ödevlidir.
Süresi içinde karar verilmedigi takdirde, adayin avukatliga kabul istemi reddedilmis sayilir. Bu halde aday bir aylik sürenin bitiminden itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir. Itiraz üzerine 8 inci madde hükmü kiyas yolu ile uygulanir.
Redde veya kovusturma sonuna kadar beklenmesine dair karara itiraz:
Madde 8 - Baro Yönetim Kurulu, avukatliga kabul istemini reddettigi veya kovusturma sonuna kadar beklenmesine karar verdigi takdirde bunun gerekçesini kararinda gösterir. Gerekçeli karar adaya teblig olunur.
Aday, bu karara karsi, teblig tarihinden itibaren onbes gün içinde, karari veren baro vasitasiyle Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir. Baro tarafindan adaya, itiraz tarihini tesbit eden bir belge verilir. Bu belge hiçbir vergi, harç ve resme tabi degildir.
Türkiye Barolar Birligi, itiraz üzerine dosya üzerinde gerekli incelemeleri yaptiktan sonra, itirazi kabul veya reddeder. Türkiye Barolar Birligi itiraz tarihinden itibaren bir ay içinde bir karar vermezse, itiraz reddedilmis sayilir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/7 md.) Baro yönetim kurullarinin adayin levhaya yazilmasi hakkindaki kararlari, karar tarihinden itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine gönderilir. Türkiye Barolar Birligi kararin kendisine ulastigi tarihten itibaren bir ay içinde uygun bulma veya bulmama kararini ve itirazin kabul veya reddi hakkindaki kararlarini onaylamak üzere karar tarihinden itibaren bir ay içinde Adalet Bakanligina gönderir. Bu kararlar Adalet Bakanligina ulastigi tarihten itibaren iki ay içinde Bakanlikça karar verilmedigi veya karar onaylandigi takdirde kesinlesir. Ancak Adalet Bakanligi uygun bulmadigi kararlari bir daha görüsülmek üzere, gösterdigi gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birligine geri gönderir. Geri gönderilen bu kararlar, Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca üçte iki çogunlukla aynen kabul edildigi takdirde onaylanmis, aksi halde onaylanmamis sayilir; sonuç Türkiye Barolar Birligi tarafindan Adalet Bakanligina bildirilir.
Baro yönetim kurulunun, avukatligi kabul isteminin reddi vaya kovusturma sonuna kadar beklenmesi hakkindaki kararlari, süresi içinde itiraz edilmedigi takdirde kesinlesir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4467/7 md.) Adalet Bakanliginin dördüncü fikra uyarinca verdigi kararlara karsi, Türkiye Barolar Birligi, aday ve ilgili baro; Adalet Bakanliginin uygun bulmayip bir daha görüsülmek üzere geri göndermesi üzerine Türkiye Barolar Birligince verilen kararlara karsi ise, Adalet Bakanligi, aday ve ilgili baro idari yargi merciine basvurabilir.
Barolar, kesinlesen kararlari derhal yerine getirmeye mecburdurlar.
(1) 28/11/2006 tarihli ve 5558 sayili Kanunun 1 inci maddesiyle bu arada yer alan "Avukatlik sinavini basarmis olanlar veya" ibaresi madde metninden çikarilmistir.
Avukatlik ruhsatnamesi ve yemin:
Madde 9 - Avukatlik meslekine kabul edilen adaya, ilgili baro tarafindan bir ruhsatname verilir.
Avukatliga kabul, ruhsatnamenin verildigi andan itibaren hüküm ifade eder.
Aday böylece avukatliga kabul edildikten sonra (Avukat) unvanini kullanmak hakkini kazanir. Durum Türkiye Barolar Birligine bildirilir.
(Degisik dördüncü fikra: 13/1/2004 - 5043/1 md.) Ruhsatnameler ve avukat kimlikleri Türkiye Barolar Birligi tarafindan tek tip olarak bastirilir ve düzenlenir. 8 inci maddenin dördüncü fikrasinda belirtilen sekilde Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca uygun bulma karari verildiginde ruhsatnameler Birlik Baskani ve ilgili Baro Baskani tarafindan imzalanir. Avukat kimlikleri, tüm resmî ve özel kuruluslar tarafindan kabul edilecek resmî kimlik hükmündedir.
Mesleke kabul edilen avukata ruhsatname verilirken, baro yönetim kurulu önünde asagidaki sekilde andiçtirilir:
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/8 md.) Hukuka, ahlaka, meslegin onuruna ve kurallarina uygun davranacagima namusum ve vicdanim üzerine andiçerim.
Avukatin andiçtirildigi, andin metnini de kapsiyan bir tutanaga baglanir ve ilgilinin dosyasinda saklanir. Tutanak baro yönetim kurulu üyeleri ile birlikte andiçen avukat tarafindan imzalanir.
Ret kararinin bildirilmesi:
Madde 10 - Avukatlik meslekine kabul edilmek için baroya basvuran bir adayin bu isteminin reddine veya kovusturma sonuna kadar beklenmesine dair kararlar kesinlesince, ilgili baro, adayin adini diger barolara ve Türkiye Barolar Birligine bildirir. Bu halde, ret ve bekleme sebepleri ortadan kalkmadikça, hiçbir baro o kimseyi levhasina yazamaz.
ÜÇÜNCÜ KISIM
Yasak Haller
Avukatlikla birlesemiyen isler:
Madde 11 - Aylik, ücret, gündelik veya kesenek gibi ödemeler karsiliginda görülen hiçbir hizmet ve görev, sigorta prodüktörlügü, tacirlik ve esnaflik veya meslekin onuru ile bagdasmasi mümkün olmiyan her türlü is avukatlikla birlesemez.
Avukatlikla birlesebilen isler:
Madde 12 - (Degisik: 22/1/1986 - 3256/3 md.)
Asagida, sayilan isler 11 inci madde hükmü disindadir:
a) Milletvekilligi, il genel meclisi ve belediye meclisi üyeligi,
b) (Degisik : 2/5/2001 - 4667/9 md.) Hukuk alaninda profesör ve doçentlik, (1)
c) Özel hukuk tüzelkisilerinin hukuk müsavirligi ve sürekli avukatligi ile bir avukat yazihanesinde ücret karsiliginda avukatlik,
d) Hakemlik, tasfiye memurlugu, yargi mercilerinin veya adli bir dairenin verdigi herhangi bir görev veya hizmet,
e) Kamu iktisadi Tesebbüsleri Hakkinda 233 sayili Kanun Hükmünde Kararnamede baska is veya hizmetle ugrasmalari yasaklanmamis bulunmak sartiyla; bu Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamina giren Iktisadi Devlet Tesekkülleri, kamu iktisadi kuruluslari ve bunlarin müesseseleri, bagli ortakliklari ve istirakleri ve iktisadi Devlet Tesekkülleri ile Kamu Iktisadi kuruluslari disinda kalip sermayesi Devlete ve diger kamu tüzelkisilerine ait bulunan kuruluslarin yönetim kurulu baskanligi, üyeligi, denetçiligi,
f) Anonim, limited, kooperatif sirketlerin ortakligi, yönetim kurulu baskanligi, üyeligi ve denetçiligi ve komandit sirketlerde komanditer ortaklik,
g) Hayri, ilmi ve siyasi kuruluslarin yönetim kurulu baskanligi, üyeligi ve denetçiligi,
(1) Bu hüküm, 4667 sayili Kanunun yayimi tarihi olan 10/5/2001 tarihinden 1 yil sonra yürürlüge girmistir.
h) Gazete ve dergi sahipligi veya bunlarin yayim müdürlügü,
Milletvekilleri hakkinda, 3069 sayili Türkiye Büyük Millet Meclisi Üyeligi ile Bagdasmayan Isler Hakkinda Kanun hükümleri saklidir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/9 md.) (e) bendinde gösterilenlerin, Hazinenin, belediye ve özel idarelerin, il ve belediyelerin yönetimi ve denetimi altinda bulunan daire ve kurumlarin, köy tüzel kisiliklerinin ve kamunun hissedar oldugu sirket ve kuruluslarin aleyhinde; il genel meclisi ve belediye meclisi üyelerinin de bagli bulunduklari tüzel kisilerin ve yüksek ögretimde görevli profesör ve doçentlerin yüksek ögretim kurum ve kuruluslari aleyhindeki dava ve isleri takip etmeleri yasaktir.
Bu yasak, avukatlarin ortaklarini ve yanlarinda çalistirdiklari avukatlari da kapsar.
Bir kadroya bagli olarak aylik veya ücreti Devlet, il veya belediye bütçelerinden yahut Devlet, il veya belediyelerin yönetimi ve denetimi altindaki daire ve müessese yahut sirketlerden verilen müsavir ve avukatlar, yalniz bu daire, müessese ve sirketlere ait islerde avukatlik yapabilirler.
Avukatin hakim veya savci ile hisimlik veya evlilik münasebeti:
Madde 13 - Bir hakim veya Cumhuriyet Savcisinin esi, sebep veya nesep itibariyle usul ve füruundan veya ikinci dereceye kadar (Bu derece dahil) hisimlarindan olan avukat, o hakim veya Cumhuriyet Savcisinin baktigi dava ve islerde avukatlik edemez.
Bazi görevlerden ayrilanlarin avukatlik edememe yasagi:
Madde 14 - (Iptal: Ana.Mah.nin 15/10/2002 tarihli ve E.:2001/309, K.:2002/91 sayili Karari ile.; Yeniden düzenleme: 23/1/2008-5728/327 md.) Emeklilik ve istifa gibi sebeplerle görevlerinden ayrilan adlî, idarî ve askerî yargi hâkim ve savcilarin son bes yil içinde hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerin yargi çevresinde görevden ayrilma tarihinden itibaren iki yil süre ile avukatlik yapmalari yasaktir. Yüksek yargi ve bölge mahkemeleri hâkim ve savcilari ile raportörlerinin son bes yil içinde münhasiran hizmet gördükleri mahkeme veya dairelerde, buralardan ayrilma tarihinden itibaren iki yil süre ile avukatlik yapmalari yasaktir.
Yukariki fikra hükmü Anayasa Mahkemesi üyeleri ve Yüksek Mahkemeler hakimleri hakkinda da uygulanir.
(Degisik: 22/1/1986 - 3256/4 md.) Devlet, belediye, il özel idare ve Kamu Iktisadi Tesebbüsleri Hakkinda 233 Sayili Kanun Hükmünde Kararnamenin kapsamina giren iktisadi Devlet Tesekkülleri ile kamu iktisadi kuruluslari ve bunlarin müessese, bagli ortaklik ve istiraklerinde çalisanlar, buralardan ayrildiklari tarihten itibaren iki yil geçmeden ayrildiklari idare aleyhine dava alamaz ve takipte bulunamazlar.
(Ek: 1/4/1981 - 2442/1 md.) Askeri Yargitay Baskani, Bassavcisi, Ikinci Baskani, Daire Baskanlari ve Üyeleri, Milli Savunma Bakanligi Askeri Adalet Isleri Baskani, Askeri Adalet Teftis Kurulu Baskani, Genelkurmay Adli Müsaviri, sikiyönetim adli müsavirleri ve sikiyönetim askeri mahkemelerinde görevli hakim ve savcilar ile yardimcilari, baska hizmetlere atanmis olsalar bile anilan görevlerden ayrildiklari tarihten itibaren üç yil süre ile sikiyönetim askeri mahkemelerinde avukatlik yapamazlar.
DÖRDÜNCÜ KISIM
Staj
Genel olarak:
Madde 15 - (Degisik: 30/1/1979 - 2178/4 md.)
Avukatlik staji bir yildir. Stajin bu kisminda yer alan hükümler uyarinca ilk alti ayi mahkemelerde ve kalan alti ayi da en az bes yil kidemi olan (bu bes yillik kidem hesabina Kanunun 4 üncü maddesinde yazili hizmette geçen süreler de dahildir.) bir avukat yaninda yapilir.
Stajin hangi mahkeme ve adalet dairelerinde, ne surette yapilacagi yönetmelikte gösterilir.
Aranacak sartlar :
Madde 16 - (Degisik: 2/5/2001 - 4667/11 md.) 3 üncü maddenin (a), (b) ve (f) bentlerinde yazili kosullari tasiyanlardan, stajyer olarak sürekli stas yapmalarina engel isleri ve 5 inci maddede yazili engelleri bulunmayanlar, staj yapacaklari yer barosuna bir dilekçe ile basvururlar.
Dilekçeye eklenecek belgeler :
Madde 17 - 16 nci madde geregince verilecek dilekçeye, asagida gösterilen belgeler eklenir.
1. Kanunun aradigi sartlara iliskin belgelerin asillari ile onanmis ikiser örnegi,
2. Adayin 3 üncü maddenin (f) ve 5 inci maddenin (a) bendlerinde yazili halleri bulunmadigini gösteren bildiri kagidi,
3. Yaninda staj görecegi avukatin yazili muvafakati,
4. Adayin ahlak durumu hakkinda, o baroya yazili iki avukat tarafindan düzenlenmis tanitma kagidi.
Bu belgelerin birer örnegi baro baskani tarafindan onaylanarak Türkiye Barolar Birligine gönderilir. Diger örnek veya asillari barodaki dosyasinda saklanir. 22 nci maddenin 2 ve 3 üncü fikralarinda yazili hallerde, adayin yaninda staj görecegi avukatin yazili muvafakatine ait belge aranmaz.
(Ek: 22/1/1986 - 3256/5 md.; Degisik üçüncü fikra: 23/1/2008-5728/328 md.) Staj isteminde bulunan tarafindan verilen bildiri kagidinin hilafi ortaya çiktigi takdirde adaya Cumhuriyet savcisi tarafindan ikiyüz Türk Lirasi idarî para cezasi verilir.
Istemin ilani:
Madde 18 - Adayin istemi,yukaridaki maddede yazili hususlarla birlikte, istem tarihinden itibaren on gün içinde baronun ve adalet dairesinin uygun bir yerinde onbes gün süre ile asilarak ilan olunur.
Her avukat veya stajyer yahut diger ilgililer, bu süre içinde, adayin stajyer listesine yazilmasina itirazda bulunabilirler. Su kadar ki, itirazin incelelenebilmesi, açik delil veya vakialarin gösterilmis olmasina baglidir.
Rapor:
Madde 19 - Baro baskani, istemin ilanindan önce, baroya bagli avukatlardan birini adayin gerekli nitelikleri tasiyip tasimadigini ve avukatlikla birlesmiyen bir isle ugrasip ugrasmadigini arastirarak bir rapor düzenlemek üzere görevlendirir.
Görevlendirilen avukat, raporu en geç onbes gün içinde baroya vermekle yükümlüdür.
Karar:
Madde 20 - Baro yönetim kurulu, itiraz süresinin bitmesinden itibaren bir ay içinde, 19 uncu maddede yazili raporu da göz önünde tutarak, adayin stajyer listesine yazilip yazilmamasi hakkinda gerekçeli bir karar verir. Karar ilgiliye teblig edilmekle beraber, bir örnegi de incelenmek üzere dosyasi ile birlikte o yer Cumhuriyet Savciligina verilir.
Bu karar aleyhine baro yönetim kurulu üyeleri karar tarihinden, o yer Cumhuriyet savcisi kararin kendisine verildigi, ilgili ise kararin kendisine teblig edildigi tarihten itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilirler.
Birinci fikrada yazili süre içinde bir karar verilmemis olmasi halinde talep reddedilmis sayilir. Bu takdirde, bir aylik sürenin bitiminden itibaren onbes gün içinde aday Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/12 md.) Türkiye Barolar Birliginin itiraz üzerine verdigi kararlar Adalet Bakanligina ulastigi tarihten itibaren iki ay içinde Bakanlikça karar verilmedigi veya karar onaylandigi takdirde kesinlesir. Ancak Adalet Bakanligi uygun bulmadigi kararlari bir daha görüsülmek üzere, gösterdigi gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birligine geri gönderir. Geri gönderilen bu kararlar, Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca üçte iki çogunlukla aynen kabul edildigi takdirde onaylanmis, aksi halde onaylanmamis sayilir; sonuç Türkiye Barolar Birligi tarafindan Adalet Bakanligina bildirilir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/12 md.) Adalet Bakanliginin yukaridaki fikra uyarinca verdigi kararlara karsi, Türkiye Barolar Birligi, aday ve ilgili baro; Adalet Bakanliginin onaylamayip geri göndermesi üzerine Türkiye Barolar Birliginin verdigi kararlara karsi ise, Adalet Bakanligi, aday ve ilgili baro idari yargi merciine basvurabilir.
Stajin baslangici :
Madde 21 - Avukatlik staji listeye yazilma ile baslar. Itiraz yazilmayi durdurur.
Yaninda staj yapilacak avukat:
Madde 22 - Avukat yaninda staja basliyabilecekleri Cumhuriyet savciliginca baroya bildirilenler, evvelce dilekçelerinde gösterdikleri ve muvafakatini aldiklari avukat yaninda staja baslarlar.
Baro baskaninin istegi veya ilgililerin basvurmasi üzerine, baro yönetim kurulu, stajin dilekçede gösterilenden baska bir avukat yaninda yapilmasina karar verebilir.
17 nci maddenin 3 üncü bendinde yazili belgeyi almak imkanini bulamayan adaylarin hangi avukat yaninda staj görecegini baro baskani tayin eder.
Avukat, ikinci ve üçüncü fikralardaki hallerde stajyeri kabul zorunlulugundadir.
Stajin yapilmasi ve stajyerin ödevleri:
Madde 23 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/13 md.)
Staj kesintisiz olarak yapilir. Stajyerin hakli nedenlere dayanarak devam etmedigi günler, engelin kalkmasindan sonraki bir ay içinde basvurdugu takdirde, mahkeme staji sirasinda Adalet Komisyonu, avukat yanindaki staj sirasinda ise baro yönetim kurulu karari ile tamamlattirilir. Stajin yapildigi yere göre adalet komisyonu baskani ve baro baskani, hakli bir engelin bulunmasi halinde yaninda staj yaptigi avukatin da görüsünü alarak stajyere otuz günü asmamak üzere izin verebilir.
Stajyer, avukatla birlikte durusmalara girmek, avukatin mahkemeler ve idari makamlardaki islerini yapmak, dava dosyalari ve yazismalari düzenlemek, baroca düzenlenen egitim çalismalarina katilmak, baro yönetim kurulunca verilen ve yönetmelikte gösterilecek diger ödevleri yerine getirmekle yükümlüdür. Stajyerler, meslek kurallarina ve yönetmeliklerde belirlenen esaslara uymak zorundadirlar.
Staj raporlari:
Madde 24 - (Degisik: 30/1/1979 - 2178/5 md.)
Staj, Adalet Komisyonunun, baronun ve yaninda çalisilan avukatin gözetimi altinda yapilir.
Stajiyer hakkinda, yaninda staj gördügü hakimler, Cumhuriyet savcilari tarafindan staj durumu, mesleki ilgisi ve ahlaki durumunu belirten bir belge verilir.
Yaninda staj görülen avukat tarafindan, ilk üç ayin bitiminde ve staj süresinin sonunda da kesin olarak, staj durumunu ve adayin mesleki ilgisi ile ahlaki durumunu da kapsayan bir rapor verir.
Staj süresinin uzatilmasi:
Madde 25 - (Degisik: 2/5/2001 - 4667/14 md.)
Baro yönetim kurulu, stajyer hakkinda verilen raporlari degerlendirir, gerektiginde kurul üyelerinden birini görevlendirmek suretiyle yapilacak inceleme sonuçlarini da göz önünde tutarak staj bitim belgesinin verilmesine veya staj süresinin alti aya kadar uzatilmasina karar verebilir.
Yönetim kurulunun bu karari kesindir.
Stajyerlerin yapabilecegi isler (1)
Madde 26 - (Degisik: 2/5/2001 - 4667/14 md.)
Stajyerler, avukat yaninda staja basladiktan sonra, avukatin yazili muvafakati ile ve onun gözetimi ve sorumlulugu altinda, sulh hukuk mahkemeleri, sulh ceza mahkemeleri ile icra tetkik mercilerinde avukatin takip ettigi dava ve islerle ilgili durusmalara girebilir ve icra müdürlüklerindeki isleri yürütebilirler.
Bu yetki, staj bitim belgesinin verilmesi veya staj listesinden silinme ile sona erer.
Stajyerlere barolarca yapilacak yardim:
Madde 27 - Degisik : 2/5/2001 - 4667/14 md.)
Staj süresince stajyerlere Türkiye Barolar birligince kredi verilir.
Ödenecek kredinin kaynagi; avukatlarin yetkili mercilere sundugu vekaletnamelere avukatin yapistiracagi pul bedelleri ile geri ödemeden gelen paralar ve bunlarin gelirleridir. Bu pullar, Türkiye Barolar Birligince bastirilir.(Degisik üçüncü cümle:13/1/2004 - 5043/2 md.) Yapistirilacak pulun degeri; 2.7.1964 tarihli ve 492 sayili Harçlar Kanununun Yargi Harçlari bölümünde yer alan vekâletname örnekleri için kullanilan harç tarifesinin yüzde elli fazlasi kadaridir.(Ek cümle:13/1/2004 - 5043/2 md.) Bu sekilde toplanan tüm pul bedelleri malî yönden Sayistay denetimine tâbidir.
Avukatlarca vekaletname sunulan merciler, pul yapistirilmamis veya pulu noksan olan vekaletname ve örneklerini kabul edemez. Gerektiginde ilgiliye on günlük süre verilerek bu süre içinde pul tamamlanmadikça vekaletname isleme konulamaz.
Kredi ödemelerinden arta kalan miktar, meslektaslara destek ve meslekte gelismeyi saglamakta kullanilir.
Bu kredinin ilke ve kosullari, kimlere verilecegi, miktari, geri ödeme sekli, geri ödemeden gelen paralar ile kredi ödemelerinden sonra arta kalan miktarin barolar ve Türkiye Barolar birligi arasinda dagitim ve sarf esaslari ve diger hususlar Türkiye Barolar Birligi Yönetim kurulunca hazirlanacak ve Adalet Bakanliginca onaylanacak yönetmelikte gösterilir.
Pul bedelleri ile geri ödemeden gelen paralar ve bunlarin gelirleri, kredi ödemelerinden arta kalan miktarin dagitimi ve sarfi, her yil Adalet Bakanligi tarafindan ek 4 üncü maddedeki esas ve usullere göre denetlenir.
Sosyal yardim ve dayanisma fonu
Madde 27/A - (Ek:13/1/2004 - 5043/3 md.)
Türkiye Barolar Birligi nezdinde sosyal güvenlik, sosyal yardim ve dayanisma hizmetlerinde kullanilmak üzere kaynagi bu Kanunun 27 nci maddesinin ikinci fikrasinda gösterilen gelirlerin yarisi olan "Sosyal Yardim ve Dayanisma Fonu" kurulmustur.
Bu fondan yapilacak harcamalarin esas ve usulleri ile diger hususlar Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca hazirlanacak ve Adalet Bakanliginca onaylanacak yönetmelikte gösterilir.
Fon gelirleri ile harcamalari her yil Adalet Bakanligi tarafindan ek 4 üncü maddedeki esas ve usullere göre denetlenir.
BESINCI KISIM
Avukatlik Sinavi
Madde 28 - 31- (Yeniden düzenleme : 2/5/2001 - 4667/17 md.; Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)
Sinava gireceklerin tespiti
Madde 29 - (Yeniden düzenleme : 2/5/2001 - 4667/18 md.; Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)
(1) Bu madde basligi; "Stajyerlerin vekalet almasi:" iken, 2/5/2001 tarihli ve 4667 sayili Kanunla metne islendigi sekilde degistirilmistir.
Sinavin sekli ve konulari
Madde 30 - (Yeniden düzenleme : 2/5/2001 - 4667/19 md.¸ Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)
Sinav sonuçlari:
Madde 31 - (Yeniden düzenleme : 2/5/2001 - 4667/20 md.; Mülga: 28/11/2006-5558/1 md.)
Madde 32 - 33 - (Mülga : 30/1/1979 - 2178/8 md.)
ALTINCI KISIM
Avukatin Hak ve Ödevleri
Genel olarak:
Madde 34 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/21 md.)
Avukatlar, yüklendikleri görevleri bu görevin kutsalligina yakisir bir sekilde özen, dogruluk ve onur içinde yerine getirmek ve avukatlik unvaninin gerektirdigi saygi ve güvene uygun biçimde davranmak ve Türkiye Barolar Birligince belirlenen meslek kurallarina uymakla yükümlüdürler.
Yalniz avukatlarin yapabilecegi isler:
Madde 35 - (Degisik: 26/2/1970 - 1238/1 md.)
Kanun islerinde ve hukuki meselelerde mütalaa vermek, mahkeme, hakem veya yargi yetkisini haiz bulunan diger organlar huzurunda gerçek ve tüzel kisilere ait haklari dava etmek ve savunmak, adli islemleri takip etmek, bu islere ait bütün evraki düzenlemek, yalniz baroda yazili avukatlara aittir.
Baroda yazili avukatlar birinci fikradakiler disinda kalan resmi dairelerdeki bütün isleri de takip edebilirler.
(Degisik üçüncü fikra: 23/1/2008-5728/329 md.) Dava açmaya yetenegi olan herkes kendi davasina ait evraki düzenleyebilir, davasini bizzat açabilir ve isini takip edebilir. Ancak, Türk Ticaret Kanununun 272 nci maddesinde ön görülen esas sermaye miktarinin bes kati veya daha fazla esas sermayesi bulunan anonim sirketler ile üye sayisi yüz veya daha fazla olan yapi kooperatifleri sözlesmeli bir avukat bulundurmak zorundadir. Bu fikra hükmüne aykiri davranan kuruluslara Cumhuriyet savcisi tarafindan sözlesmeli avukat tayin etmedikleri her ay için, sanayi sektöründe çalisan onalti yasindan büyük isçiler için suç tarihinde yürürlükte bulunan, asgarî ücretin iki aylik brüt tutari kadar idarî para cezasi verilir.
Hukuk ve Ceza Muhakemeleri Usulleri kanunlari ile diger kanun hükümleri saklidir.
Uzlasma saglama
Madde 35/A - (Ek : 2/5/2001 - 4667/23 md.)
Avukatlar dava açilmadan veya dava açilmis olup da henüz durusma baslamadan önce kendilerine intikal eden is ve davalarda, taraflarin kendi iradeleriyle istem sonucu elde edebilecekleri konulara inhisar etmek kaydiyla, müvekkilleriyle birlikte karsi tarafi uzlasmaya davet edebilirler. Karsi taraf bu davete icabet eder ve uzlasma saglanirsa, uzlasma konusunu, yerini, tarihini, karsilikli yerine getirmeleri gereken hususlari içeren tutanak, avukatlar ile müvekkilleri tarafindan birlikte imza altina alinir. Bu tutanaklar 9/6/1932 tarihli ve 2004 sayili Icra ve Iflas Kanununun 38 inci maddesi anlaminda ilâm niteligindedir.
Sir saklama:
Madde 36 - Avukatlarin, kendilerine tevdi edilen veya gerek avukatlik görevi, gerekse, Türkiye Barolar Birligi ve barolar organlarindaki görevleri dolayisiyle ögrendikleri hususlari açiga vurmalari yasaktir.
Avukatlarin birinci fikrada yazili hususlar hakkinda taniklik edebilmeleri, is sahibinin muvafakatini almis olmalarina baglidir. Ancak, bu halde dahi avukat taniklik etmekten çekinebilir. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/24 md.) Çekinme hakkinin kullanilmasi hukuki ve cezai sorumluluk dogurmaz.
Yukariki hükümler, Türkiye Barolar Birligi ve barolarin memurlari hakkinda da uygulanir.
Isin reddedildiginin bildirilmesi:
Madde 37 - Avukat, kendisine teklif olunan isi sebep göstermeden reddedebilir. Reddin, is sahibine gecikmeden bildirilmesi zorunludur.
Isi iki avukat tarafindan reddolunan kimse, kendisine bir avukat tayinini baro baskanindan isteyebilir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/25 md.) Tayin olunan avukat, baro baskani tarafindan belirlenen ücret karsiliginda isi takip etmek zorundadir.
Isin reddi zorunlulugu :
Madde 38 - Avukat;
a) Kendisine yapilan teklifi yolsuz veya haksiz görür yahut sonradan yolsuz veya haksiz oldugu kanisina varirsa,
b) Ayni iste menfaati zit bir tarafa avukatlik etmis veya mütalaa vermis olursa,
c) (Degisik : 2/5/2001 - 4667/25 md.) Evvelce hâkim, hakem, Cumhuriyet savcisi, bilirkisi veya memur olarak o iste görev yapmis olursa,
d) Kendisinin düzenledigi bir senet veya sözlesmenin hükümsüzlügünü ileri sürmek durumu ortaya çikmissa,
e) (Iptal: Ana. Mah. nin 2/6/1977 tarihli ve E. 1977/43, K. 1977/84 sayili karari ile)
f) Görmesi istenilen is, Türkiye Barolar Birligi tarafindan tespit edilen mesleki dayanisma ve düzen gereklerine uygun degilse,
Teklifi reddetmek zorunlugundadir.
Bu zorunluluk, avukatlarin ortaklarini ve yanlarinda çalistirdiklari avukatlari da kapsar.
(Üçüncü fikra iptal: Ana. Mah.nin 21/1/1971 tarihli ve E. 1970/19, K. 1971/9 sayili karari ile)
(Son fikra iptal: Ana. Mah. nin 2/6/1977 tarihli ve E. 1977/43, K. 1977/84 sayili karari ile)
Avukatin dosya saklamasi ve hapis hakki:
Madde 39 - Avukat, kendisine tevdi olunan evraki, vekaletin sona ermesinden itibaren üç yil süre ile saklamakla yükümlüdür. Su kadar ki, evrakin geri alinmasi müvekkile yazi ile bildirilmis oldugu hallerde saklama yükümlülügü,bildirme tarihinden itibaren üç ayin sonunda sona erer.
Avukat, ücreti ve yapmis oldugu giderleri kendisine ödenmedikçe, elinde bulunan evraki geri vermekle yükümlü degildir.
Tazminat isteklerinde zamanasimi:
Madde 40 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/27 md.)
Is sahibi tarafindan sözlesmeye dayanilarak avukata karsi ileri sürülen tazminat istekleri, bu hakkin dogumunun ögrenildigi tarihten itibaren bir yil ve her halde zarari doguran olaydan itibaren bes yil geçmekle düser.
Avukatin vekaletten çekilmesi:
Madde 41 - Belli bir isi takipten veya savunmadan istegi ile çekilen avukatin o ise ait vekalet görevi, durumu müvekkiline tebliginden itibaren onbes gün süre ile devam eder.
Su kadar ki, adli müzaharet bürosu yahut baro baskani tarafindan tayin edilen avukat, kaçinilmaz bir sebep veya hakli bir özürü olmadikça, görevi yerine getirmekten çekinemez. Kaçinilmaz sebebin veya hakli özürün takdiri avukati tayin eden makama aittir.
Bir avukatin geçici olarak görevlendirilmesi:
Madde 42 - Bir avukatin ölümü veya meslekten yahut isten çikarilmasi veya isten yasaklanmasi yahut geçici olarak is yapamaz duruma gelmesi hallerinde, baro baskani, ilgililerin yazili istemi üzerine veya is sahiplerinin yazili muvafakatini almak sartiyle, isleri geçici olarak takip etmek ve yürütmek için bir avukati görevlendirir ve dosyalari kendisine devir ve teslim eder. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/28 md.) Ayrica durumu mahkemelere ve gerekli görecegi yerlere bildirir. Bu hükümler avukatlik ortakligi hakkinda da kiyasen uygulanir.
Yukariki fikrada yazili islere ait kanuni süreler, dosyalarin devir ve teslimine kadar islemez. Su kadar ki, bu süre üç ayi geçemez.
(Mülga : 2/5/2001 - 4667/28 md.)
Kendisine görev verilen avukat hakli sebepler göstererek bunu reddedebilir. Ret sebeplerinin yerinde olup olmadigina baro yönetim kurulu karar verir.
Vekalet görevi, temsil edilen avukatin talimatina bagli olmaksizin, bu görevi yapan avukatin sorumlulugu altinda yürür. Yapilan islerin ücretini, kendisine vekalet olunan avukat öder. Anlasmazlik halinde ücretin miktari baro yönetim kurulu tarafindan belirtilir.
Büro edinme zorunlulugu:
Madde 43 - Her avukat, levhaya yazildigi tarihten itibaren üç ay içinde baro bölgesinde bir büro kurmak zorundadir. Büronun niteliklerini barolar belirtir.
Bir avukatin birden fazla bürosu olamaz. Birlikte çalisan avukatlar ayri büro edinemezler. (Ek iki cümle : 2/5/2001 - 4667/29 md.) Avukatlik ortakligi yurt içinde sube açamaz. Milletvekilleri, milletvekilligi süresince avukatlik yapamazlar.
Bürosunu veya konutunu degistiren avukat yenilerinin adreslerini bir hafta içinde baroya bildirmek zorundadir.
Avukatlarin birlikte veya avukatlik ortakligi seklinde çalismalari (1)
Madde 44 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/30 md.)
Avukatlar, meslekî çalismalarini ayni büroda birlikte veya avukatlik ortakligi seklinde de yürütebilirler.
A) Ayni büroda birlikte çalisma
Birlikte çalisma, ayni baroya kayitli birden çok avukatin meslekî çalismalarini bir büroda yürütmeleridir. Bu birlikteligin tüzel kisiligi yoktur, yapilan is ticarî sayilmaz.
Birlikte çalisan avukatlardan biri ya da birkaçinin ad ve/veya soyadinin yaninda (Avukatlik Bürosu) ibaresinin kullanilmasi zorunludur. Karsilikli hak ve yükümlülükler, gelir ve giderlerin paylasilmasi, büro yönetimi, birlikteligin sona ermesi birlikte çalisanlarca belirlenir ve yazili olarak kayitli olduklari baroya bildirilir.
(1) Bu madde basligi; "Ortak avukat bürosu halinde birlikte çalisma:" iken, 2/5/2001 tarihli ve 4667 sayili Kanunla metne islendigi sekilde degistirilmistir.
B) Avukatlik ortakligi
Avukatlik ortakligi, ayni baroya kayitli birden çok avukatin bu Kanuna göre mesleklerini yürütmek için olusturduklari tüzel kisiliktir. Avukatlik ortakliginin çalismasi meslek çalismasi olup, ticarî sayilmaz ve vergilendirme bakimindan sahis sirketlerine iliskin hükümler uygulanir. Avukatlik ortakliginin adi, bir ya da birkaç ortagin ad ve/veya soyadlarina (Avukatlik Ortakligi) ibaresi eklenerek belirlenir. Yabanci sermayeyi tesvik mevzuati çerçevesinde Türkiye'de faaliyet göstermek isteyen yabanci avukatlik ortakliklari, bu Kanuna ve avukatlik ortakligi düzenlemesine uygun olarak kurulmak kosuluyla, yalnizca yabanci hukuklar ve milletlerarasi hukuk konularinda danismanlik hizmeti verebilirler. Bu sinirlama yabanci avukatlik ortakliginda çalisan Türkiye Cumhuriyeti vatandasi ya da yabanci avukatlari da kapsar. Bu nev'i avukatlik ortakliklari için ortaklarin baroya kayitli olmasi sarti aranmaz. Bu kuralin uygulanmasi mütekabiliyet esasina baglidir.
Ana sözlesmesi tip ana sözlesmeye uygun olarak düzenlenen avukatlik ortakligi, kurucularinin kayitli bulundugu baro yönetim kurulu tarafindan Baro Avukatlik Ortakligi Siciline yazilmasiyla tüzel kisilik kazanir. Yazilma istemi, ancak Kanuna ve tip ana sözlesmeye aykirilik gerekçesiyle reddedilebilir. Bu durumda 8 inci madde hükümleri kiyasen uygulanir. Ana sözlesmenin bir örnegi Türkiye Barolar Birligine gönderilir.
a) Ortaklarin hak ve borçlari
1. Ortaklik paylari ve oranlari serbestçe belirlenir. Ortaklarin payi, ancak ortaklara veya avukat olan üçüncü kisilere devredilebilir. Ortaklarin pay devrinin sözlesme ile yasaklanmasi veya ortaklarin pay devrine onay vermemeleri, mirasçinin avukat olmamasi ya da ortakligi kabul etmemesi, ortagin emeklilik veya saglik nedenleri ile avukatligi birakmasi, baro levhasindan silinmesi, meslekten çikmasi veya çikarilmasi, ortakliktaki payina haciz konulmasi halinde ortaklik payi gerçek degeri üzerinden diger ortaklar tarafindan paylari oraninda alinir. Bu islemlerin üç ay içerisinde sonuçlandirilmamasi halinde, yönetmelikteki tasfiye hükümleri uygulanir.
2. Vekâletnameler ortaklik adina düzenlenir. Ortaklik is veya davayi takip edecek avukatlara yetki belgesi verir.
3. Avukatlik ortakligi, amacin disinda hak ve mal edinemez, üçüncü kisilerle ortaklik kuramaz, tüzel kisilerin paylarini alamaz. Ortaklar; birden fazla avukatlik ortakliginin ortagi olamaz, ortakligin bürosu disinda büro edinemez ve bagimsiz olarak dava ve is takip edemezler.
4. Avukatlik ortakligi; ortaklarinin ve çalisan avukatlarin ortaklik ile ilgili her türlü islem, eylem ve borçlarindan dolayi bunlarla birlikte müstereken ve müteselsilen sinirsiz sorumludur. Ortaklarin ve ortaklikta çalisan avukatlarin meslekî görevlerinden dolayi Avukatlik Kanunu ve meslek kurallarina göre sorumluluklari saklidir. Avukatlik ortakliklari hakkinda da bu Kanundaki disiplin islem ve cezalari uygulanir.
5. Defter ve kayitlarin tutulmasindan ortakligin yönetim ve temsili ile görevli ortak sorumludur. Avukatlik ortakligi; is ve dava defteri, pay defteri, karar defteri, gelir-gider defteri ve demirbas defteri tutmak zorundadir.
b) Uyusmazliklarin çözümü
Avukatlarin birlikte çalismalarindan veya avukatlik ortakliginda; ortaklarin kendi aralarinda ve ortaklikla ilgili her türlü uyusmazliklar ile ortaklik pay devir ve intikalinde bedele iliskin olarak üçüncü sahislarla aralarinda çikacak anlasmazliklar, bu Kanunun 167 nci maddesinde tanimlanan hakem kurulu tarafindan, bu Kanun ve yönetmelik hükümlerine göre çözümlenir.
c) Avukatlik ortakligi tip ana sözlesmesinde bulunmasi gereken; ortaklarin kimlik bilgileri, ortakligin unvani ve adresi, ortaklik paylari, ortaklar arasindaki iliskiler, is ve davalarla ilgili is bölümü, yönetici ortaklarin yetkileri, ortakligin yönetimi ve temsili, ortaklar kurulu, kurulun görev ve yetkileri, gelir ve giderin paylasilmasi, denetim, ortakliktan çikma, çikarilma, pay devri, ortakligin sona ermesi, fesih, infisah ve tasfiye gibi hususlarin esas, sekil ve sartlari Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca hazirlanip Adalet Bakanliginca onaylanarak Resmî Gazete'de ilan edilen yönetmelikte düzenlenir.
Avukat bürosunda çalisabilecek kisiler:
Madde 45 - (Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/31 md.) Avukatlar ve avukatlik ortakliklari, bürolarinda yalniz avukatlik meslegi için gerekli olan yardimci elemanlari çalistirabilirler.
Hakimlige ve avukatliga engel suçlardan biri ile hükümlü olanlar veya avukatliktan yasaklananlarla her ne sekilde olursa olsun isbirligi edilemez veya bu gibiler büroda çalistirilamaz.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/31 md.) Yukaridaki hükümlere aykiri hareket eden avukat, ilk defasinda isten, tekrarinda meslekten çikarma; avukatlik ortakligi ilk defasinda isten çikarma, tekrarinda ise avukatlik ortakligi sicilinden silinme cezasi ile cezalandirilir.
Islerin stajyer veya sekreterle takibi, dava dosyalarinin incelenmesi ve dosyadan örnek alma:
Madde 46 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/32 md.)
Avukat, islerini kendi sorumlulugu altindaki stajyeri veya yaninda çalisan sekreteri eliyle de takip ettirebilir, fotokopi veya benzeri yollarla örnek aldirabilir. Avukatin onanmasini istemedigi örnekler harca tâbi degildir.
Avukat veya stajyer, vekâletname olmaksizin dava ve takip dosyalarini inceleyebilir. Bu inceleme isteginin ilgililerce yerine getirilmesi zorunludur. Vekâletname ibraz etmeyen avukata dosyadaki kagit veya belgelerin örnegi veya fotokopisi verilmez.
Çekismeli haklari edinme yasagi:
Madde 47 - Avukat el koydugu islere ait çekismeli haklari edinmekten veya bunlarin edinilmesine araciliktan yasaklidir. Bu yasak, isin sona ermesinden itibaren bir yil sürer.
Birinci fikra hükmü, avukatin ortaklarini ve yaninda çalistirdigi avukatlari da kapsar.
(Ek : 2/5/2001 - 4667/33 md.) Ancak, 164 üncü müdde hükmü saklidir.
Avukata çikar karsiliginda is getirme :
Madde 48 - Avukat veya is sahibi tarafindan vadolunan veya verilen bir ücret yahut da herhangi bir çikar karsiliginda avukata is getirmeye aracilik edenler ve araci kullanan avukatlar alti aydan bir yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.
Bu eylemi yapanlar memur iseler, verilecek hapis cezasi bir yildan asagi olamaz.
Avukatlarin resmi kiligi:
Madde 49 - Avukatlar, mahkemelere, Türkiye Barolar Birliginin belirtecegi resmi kilikla çikmak zorundadirlar.
Baroya ve avukatlara ayrilacak yer:
Madde 50 - Her adalet dairesinde, bölgesinde bulundugu baro için, her mahkeme salonunda ve icra dairesinde ise avukatlar için ihtiyaca yetecek nitelikte yer ayrilmasi zorunludur.
(Ek : 2/5/2001 - 4667/34 md.) Ayrica her cezaevinde ve kolluk biriminde meslegin onuruna ve önemine uygun bir görüsme yeri ayrilir. Bu yerlerin bakim ve onarimi ilgisine göre Adalet ve Içisleri Bakanliklarinca yaptirilir.
Danisma yapilmasi uygun olmayan yerler:
Madde 51 - Avukatlar, baroda yazili olan bürolarindan baska yerlerde, mahkeme salonunda veya adalet binasinin baska bir yerinde is sahipleri ile hukuki danismada bulunmaktan ve is kabul etmekten yasaklidirlar.
Yukariki fikra hükmü, avukatin özel olarak çagrildigi hallerde uygulanmaz.
Dosya tutmak:
Madde 52 - Avukat, üzerine aldigi her is yahut yazili mütalasina bas vurulan her husus hakkinda düzenli dosya tutmak zorundadir.
Avukat, kendisi tarafindan yazilan veya taslagi yapilan her belgeyi imzalamakla yükümlüdür.
Görüsmelere ait tutanak :
Madde 53 - Avukat, is için yaptigi görüsmelerden gerekli saydiklarini bir tutanakla tespit eder. Tutanagin alti, görüsmede bulunanlar tarafindan imzalanir.
Sicil cüzdanlari :
Madde 54 - Levhada yazili olan her avukatin bagli oldugu baroda, Türkiye Barolar Birliginden gönderilen örnege göre düzenlenecek bir sicil cüzdani bulunur. Bu cüzdan gizlidir; ancak sahibi veya vekalet verecegi baska bir avukat tarafindan her zaman görülebilir ve gerekli not alinabilir.
Bir barodan digerine nakil halinde, cüzdan, nakledilen baro baskanligina gönderilir.
Reklam yasagi:
Madde 55 - Avukatlarin is elde etmek için, reklam sayilabilecek her türlü tesebbüs ve harekette bulunmalari ve özellikle tabelalarinda ve basili kagitlarinda avukat unvani ile akademik unvanlarindan baska sifat kullanmalari yasaktir.
(Ek : 2/5/2001 - 4667/35 md.) Bu yasak, ortak avukatlik bürosu ve avukatlik ortakligi hakkinda da uygulanir.
(Ek : 2/5/2001 - 4667/35 md.) Yukaridaki yasaklara iliskin esaslar Türkiye Barolar Birligince düzenlenecek yönetmelikle belirlenir.
Örnek çikarabilme ve tebligat yapabilme hakki:
Madde 56 - Usulüne uygun olarak düzenlenen ve avukata verilmis olan vekaletname 52 nci maddede yazili dosyada saklanir. Avukat, bu vekaletnamenin örnegini çikarip aslina uygunlugunu imzasi ile onaylayarak kullanabilir. Avukatin çikardigi vekaletname örnekleri bütün yargi mercileri, resmi daire ve kurumlar ile gerçek ve tüzel kisiler için resmi örnek hükmündedir.
Asillarinin verilmesi kanunda açikça gösterilmeyen hallerde avukatlar, takip ettikleri islerde, asli kendilerinde bulunan her türlü kagit ve belgelerin örneklerini kendileri onaylayarak yargi mercileri ile diger adalet dairelerine verebilirler.
(Degisik üçüncü fikra: 23/1/2008-5728/330 md.) Asli olmayan vekaletname veya diger kagit ve belgelerin örnegini onaylayan yahut aslina aykiri örnek veren avukat, üç yildan alti yila kadar hapis cezasi ile cezalandirilir.
Avukatlar, vekalet aldiklari islerde, ilgili yargi mercii araciligi ile ve bu yargi merciinin tebligat konusunda bir karari olmaksizin, diger tarafa adli kagit ve belge teblig edebilirler. Teblig edilen kagit ve belgelerin birer nüshasi, gerekli harç, vergi ve resim ödenmek sartiyle, ilgili yargi merciinin dosyasina konur.
(Ek : 2/5/2001 - 4667/36 md.) Avukatlar veya avukatlik ortakligi baskasini tevkil etme yetkisini haiz olduklari bütün vekâletnamelerini kapsayacak sekilde bir baska avukata veya avukatlik ortakligina vekâletname yerine geçen yetki belgesi verebilir. Bu yetki belgesi vekâletname hükmündedir.
(Ek : 2/5/2001 - 4667/36 md.) Vekâletnameler Türkiye için tek tip olup, vekâletnamenin biçim ve içerigi Türkiye Barolar Birligi ile Türkiye Noterler Birligi tarafindan hazirlanir.
Avukata karsi islenen suçlar:
Madde 57 - Görev Sirasinda veya yaptigi görevden dolayi avukata karsi islenen suçlar hakkinda, bu suçlarin hakimlere karsi islenmesine iliskin hükümler uygulanir.
Sorusturmaya yetkili Cumhuriyet Savcisi:
Madde 58 - (Degisik :23/1/2008-5728/331 md.)
Avukatlarin avukatlik veya Türkiye Barolar Birligi ya da barolarin organlarindaki görevlerinden dogan veya görev sirasinda isledikleri suçlardan dolayi haklarinda sorusturma, Adalet Bakanliginin verecegi izin üzerine, suçun islendigi yer Cumhuriyet savcisi tarafindan yapilir. Avukat yazihaneleri ve konutlari ancak mahkeme karari ile ve kararda belirtilen olayla ilgili olarak Cumhuriyet savcisi denetiminde ve baro temsilcisinin katilimi ile aranabilir. Agir ceza mahkemesinin görev alanina giren bir suçtan dolayi suçüstü hali disinda avukatin üzeri aranamaz.
Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu ile Ceza Muhakemesi Kanununun durusmanin inzibatina iliskin hükümleri saklidir. Su kadar ki, bu hükümlere göre avukatlar tutuklanamayacagi gibi, haklarinda disiplin hapsi veya para cezasi da verilemez.
Kovusturma izni, son sorusturmanin açilmasi karari ve durusmanin yapilacagi mahkeme:
Madde 59 - 58 inci maddeye göre yapilan sorusturmaya ait dosya Adalet Bakanligi Ceza Isleri Genel Müdürlügüne tevdi olunur. Inceleme sonunda kovusturma yapilmasi gerekli görüldügü takdirde dosya, suçun islendigi yer agir ceza mahkemesine en yakin bulunan agir ceza mahkemesi Cumhuriyet Savciligina gönderilir.
Cumhuriyet Savcisi bes gün içinde, iddianamesini düzenliyerek dosyayi son sorusturmanin açilmasina veya açilmasina yer olmadigina karar verilmek üzere agir ceza mahkemesine verir.
Iddianamenin bir örnegi, Ceza Muhakemeleri Usulü Kanununun hükümleri uyarinca, hakkinda kovusturma yapilan avukata teblig olunur. Bu teblig üzerine avukat, kanunda yazili süre içinde bazi delillerin toplanmasini ister veya kabule deger bir istemde bulunursa nazara alinir, gerekirse sorusturma baskan tarafindan derinlestirilir.
Haklarinda son sorusturmanin açilmasina karar verilen avukatlarin durusmalari, suçun islendigi yer agir ceza mahkemesinde yapilir. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/38 md.) Durum avukatin kayitli oldugu baroya bildirilir.
Itiraz hakki:
Madde 60 - 59 uncu maddede yazili mahkemelerin tutuklama veya saliverilmeye yahut son sorusturmanin açilmasina yer olmadigina dair kararlarina karsi Cumhuriyet Savcisi veya sanik tarafindan genel hükümler uyarinca itiraz olunabilir.
Bu itiraz, suçun islendigi yer agir ceza mahkemesi hariç olmak üzere, itiraz edilen karari veren mahkemeye en yakin agir ceza mahkemesinde incelenir.
Suçüstü hali: (1)
Madde 61 - (Degisik : 23/1/2008-5728/332 md.)
Agir ceza mahkemesinin görev alanina giren bir suçtan dolayi suçüstü halinde sorusturma, bizzat Cumhuriyet savcisi tarafindan genel hükümlere göre yapilir.
Görevi kötüye kullanma: (2)
Madde 62 - (Degisik : 23/1/2008-5728/333 md.)
Bu Kanun ve diger kanunlar geregince avukat sifati ile veya Türkiye Barolar Birliginin yahut barolarin organlarinda görevli olarak kendisine verilmis bulunan görev ve yetkiyi kötüye kullanan avukat Türk Ceza Kanununun 257 nci maddesi hükümlerine göre cezalandirilir.
Avukatlik yetkilerinin baskalari tarafindan kullanilmamasi:
Madde 63 - Baro levhasinda yazili bulunmayanlar ve isten yasaklanmis olan avukatlar, sahislarina ait olmayan dava evrakini düzenleyemez, icra islemlerini takip edemez ve avukatlara ait diger yetkileri kullanamazlar. Baro levhasinda yazili bulunmayanlar avukatlik unvanini da tasiyamazlar. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/40 md.) Su kadar ki, baro levhasindaki kaydi yirmi yili dolanlardan, bürosunu kapatarak vergi kaydini sildiren avukatlar durumlari hakkinda bilgi vermek ve baroya karsi görev ve yükümlülüklerini yerine getirmek kosuluyla sadece avukat unvanini kullanabilirler. (3)
(Degisik ikinci fikra: 23/1/2008-5728/334 md.) Birinci fikra hükmüne aykiri eylemde bulunanlara Cumhuriyet savcisi tarafindan besyüz Türk Lirasindan ikibin Türk Lirasina kadar idarî para cezasi verilir.
(Degisik üçüncü fikra: 23/1/2008-5728/334 md.) Avukatlik yapmak yetkisini tasimadiklari halde muvazaali yoldan alacak devralarak ve kanunlarin tanidigi baska haklari kötüye kullanarak avukatlara ait yetkileri kullananlar bir yildan üç yila kadar hapis ve bin güne kadar adlî para cezasi ile cezalandirilirlar.
------
(1) Bu madde basligi "Agir cezayi gerektiren suçüstü hali :" iken, 23/1/2008 tarihli ve 5728 sayili Kanunun 332 nci maddesiyle metne islendigi sekilde degistirilmistir.
(2) Bu madde basligi "Görevi savsaklama ve kötüye kullanma:" iken, 23/1/2008 tarihli ve 5728 sayili Kanunun 333 üncü maddesiyle metne islendigi sekilde degistirilmistir.
(3 )Bu hükmün uygulanmasinda ek 1 inci maddeye bakiniz.
Mahkemeler, icra ve iflas daireleri ve barolar, bu maddenin kapsamina giren bir olayi ögrenince Cumhuriyet Savciligina bildirmek zorundadirlar. Yapilacak kovusturma sonucu Cumhuriyet Savcisi tarafindan baroya bildirilir.
Baro yönetim kuruluna karsi özel görevler :
Madde 64 - Denetleme ve sikayetle ilgili meselelerde avukat, bu kanunda gösterilen meslek sirrini saklama yükümlülügüne aykiri düsmedikçe, baro baskanina veya yönetim kuruluna yahut bunlar tarafindan görevlendirilen üyelerden birine bilgi vermek ve istek üzerine dosyalari göndermek, dinlenmek üzere çagirildigi hallerde baro baskani, yönetim kurulu veya bu kurul üyelerinden birinin davetine uymak zorundadir.
(Degisik: 22/1/1986 - 3256/8 md.) Birinci fikrada yazili zorunluga uymayan avukat hakkinda, baro yönetim kurulu, onbin liradan yüzbin liraya kadar para cezasi verebilir. Bu ceza her davet ve istege uymama halinde yeniden verilebilir. Ancak, gönderilen yazida, davet ve istege uymama halinde para cezasi verileceginin belirtilmis olmasi sarttir.
Bu para cezasina karsi, tebliginden itibaren onbes gün içinde, baro disiplin kuruluna itiraz olunabilir. Baro disiplin kurulunun karari kesindir.
Yukariki fikralar geregince hükmedilen para cezalari, bu kanunun disiplin cezalarina iliskin hükümlerine göre tahsil edilir ve baroya irat yazilir.
Baro kesenegini ödememekte direnme:
Madde 65 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/41 md.)
Genel kurulca belirlenen yillik kesenek, her yilin Ocak ve Temmuz aylarinda iki esit taksitte ödenir. Süresi içinde ödenmeyen yillik kesenege aylik yüzde bes gecikme zammi uygulanir.
(Mülga ikinci fikra:14/7/2004 - 5218/2 md.)
Yillik kesenegi, tebligata ragmen, kabule deger bir sebep olmaksizin ödememekte direnen avukatlarin ve avukatlik ortakliklarinin adlari, yönetim kurulu karariyla borçlarini gecikme zammiyla ödeyinceye kadar levha ve sicilden silinir ve durum ilgili yerlere bildirilir. Bu durumda olan avukat ve avukatlik ortakliklarinin borçlari yasal yollardan alinir.
YEDINCI KISIM
Baro Levhasi ve Avukatlar Listesi
Levhaya yazilma yükümlülügü:
Madde 66 - Her avukat, bölgesi içinde sürekli olarak avukatlik edecegi yerin baro levhasina yazilmakla, yükümlüdür.(1)
Bir baro levhasina yazilmis olan avukat, sürekli olmamak sartiyle, memleketin her yerinde avukatlik yapmaya yetkilidir.
Avukatligin sürekli olarak baska bölgede yapilmasi:
Madde 67 - Bir avukat, levhasinda yazili bulundugu baro bölgesi disinda sürekli olarak avukatlik eder veya disiplin cezasi gerektiren bir eylemde bulunursa, o yer barosu yönetim kurulu tarafindan bu konuda düzenlenecek tutanak, gereken islem yapilmak üzere, avukatin levhasinda yazili oldugu baroya gönderilir.
Baska baroya nakil:
Madde 68 - Bir barodan diger baroya nakil hakkindaki istekler, levhasina yazilmak istenen baro yönetim kuruluna yazi ile yapilir.
Nakil dilekçelerine hangi belgelerin eklenecegi ve nakilde ne gibi usullerin uygulanacagi yönetmelikte gösterilir.
-----
(1) Bu hükmün uygulanmasinda ek 1 inci maddeye bakiniz.
Nakille ilgili inceleme ve istemin kabulü :
Madde 69 - Nakil istegi ile bas vurulan baronun yönetim kurulu, istekte bulunan avukat hakkinda gerekli gördügü her türlü inceleme ve islemleri yapar ve özellikle avukatin disiplin kovusturmasi altinda olup olmadigini, ödenecek borcu bulunup bulunmadigini levhasina yazili oldugu barodan sorar. Disiplin kovusturmasinin sonuçlanmasindan veya avukatin baroya borçlarini ödemesinden evvel hiçbir islem yapilamaz.
Nakil isteminin kabulü halinde verilecek karar, nakledilen baro yönetim kurulu tarafindan Türkiye Barolar Birligine ve avukatin ayrildigi baroya derhal bildirilir.
Nakil isteminin reddi:
Madde 70 - Nakil isteminin, levhasina yazilmak için basvurulan baroca reddi halinde, nakil isteginde bulunan avukat, bu kararin kendisine tebliginden itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir.
Baro yönetim kurulu, nakil isteminin baroya varisi tarihinden itibaren bir ay içinde bir karar vermezse istem reddedilmis sayilir. Bu halde bir aylik sürenin bitiminden itibaren onbes gün içinde ilgili, Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir.
Türkiye Barolar Birliginin itiraz üzerine verecegi kararlar kesin olup bu kararlara karsi ilgili tarafindan Idari Yargi Merciine basvurulabilir.(1)
Türkiye Barolar Birligi itiraz dilekçesinin varisi tarihinden itibaren üç ay içinde bir karar vermezse itiraz reddedilmis sayilir.
Türkiye Barolar Birligi itirazin kabulü hakkindaki kararini, avukatin naklettigi ve ayrildigi barolara derhal bildirir.
Levhadan ve avukatlik ortakligi sicilinden silme (2)
Madde 71 - (Degisik : 2/5/2001 - 4667/42 md.) Levhadan silme ve avukatlik ortakligi sicilinden silme kararini avukatin veya avukatlik ortakliginin kayitli oldugu baronun yönetim kurulu verir.
Bu karardan önce avukatin yazili cevabi istenmekle birlikte kendisinin dinlenmesi veya dinlenmek üzere yapilan çagriya süresi içinde uymamis olmasi sarttir. Avukatlik ortakligi hakkinda da karar verilmesi için ortaklik tarafindan görevlendirilecek bir ortagin dinlenmesi veya yapilan çagriya uyulmamis olmasi gereklidir.
Levhadan ve avukatlik ortakligi sicilinden silme karari gerekçeli olarak verilir. Bu karara karsi avukat veya avukatlik ortakligi teblig tarihinden itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir. Türkiye Barolar Birliginin itiraz üzerine verdigi kararlar Adalet Bakanligina ulastigi tarihten itibaren iki ay içinde Bakanlikça karar verilmedigi veya karar onaylandigi takdirde kesinlesir. Ancak Adalet Bakanligi uygun bulmadigi kararlari bir daha görüsülmek üzere, gösterdigi gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birligine geri gönderir. Geri gönderilen bu kararlar, Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca üçte iki çogunlukla aynen kabul edildigi takdirde onaylanmis, aksi halde onaylanmamis sayilir; sonuç Türkiye Barolar Birligi tarafindan Adalet Bakanligina bildirilir. 8 inci maddenin altinci ve yedinci fikralari hükümleri burada da kiyasen uygulanir.
Levhadan ve avukatlik ortakligi sicilinden silme karari kesinlesinceye kadar ilgili avukat veya avukatlik ortakligi avukatlik faaliyetini devam ettirme hakkina sahiptir. Su kadar ki; levhadan silme ve avukatlik ortakligi sicilinden silme karari kesinlesinceye kadar avukatin veya avukatlik ortakliginin görevini sürdürmesinde sakinca görülmesi halinde baro yönetim kurulunun istemi ile baro disiplin kurulu avukati veya avukatlik ortakligini geçici olarak isten yasaklayabilir.
Levhadan silinmeyi gerektiren haller :
Madde 72 - Asagidaki hallerde avukatin adi levhadan silinir:
a) Avukatliga kabul için bu kanunun aradigi sartlarin sonradan kaybedilmis olmasi,
-----
(1) Bu fikrada geçen "Danistaya" ibaresi, 22/1/1886 tarih ve 3256 sayili Kanunun 28 nci maddesi ile "Idari Yargi Merciine" seklinde degistirilmistir.
(2) Bu madde basligi; "Levhadan silinme:" iken, 2/5/2001 tarihli ve 4667 sayili Kanunla metne islendigi sekilde degistirilmistir.
b) Ruhsatnamenin verildigi tarihte onun verilmemesini gerekli kilan sebeplerin varliginin sonradan tespit edilmis bulunmasi,
c) (Degisik : 2/5/2001 - 4667/43. md.) Üç ay içinde baro bölgesinde bir büro açilmamis olmasi veya büronun kapatilmis yahut baro bölgesi disina nakledilmis bulunmasi, uyariya ragmen kayitli oldugu baro disinda sürekli olarak avukatlik yapan avukatin çalismasini sürdürdügü baroya kaydini yaptirmamasi,
d) (Degisik: 2/5/2001 - 4667/43 md.) Baro ve Türkiye Barolar Birligi yillik keseneklerinin veya staj kredilerinin tebligata ragmen geri ödenmemesi,
e) Avukatin, meslekten istegi ile ayrilmis olmasi,
f) Topluluk sigortasi primlerinin topluluk sözlesmesinde gösterilen zamanlarda ödenmemesi,
g) (Ek: 22/1/1986 - 3256/9 md.) 10 uncu maddedeki engele ragmen levhaya yazilmis olmasi.
(Ek fikralar: 22/1/1986 - 3256/9 md.):
Su kadar ki, staj sirasinda meslegin onuru ile bagdasmasi mümkün olmayan isler müstesna olmak üzere, 11 inci maddede sayilan islerden biri ile ugrastigi, ruhsatnamenin verildigi tarihten itibaren 5 yil geçtikten sonra anlasilan avukat, staj süresi içinde elde ettigi ödemelerin veya gelirlerin tutarinin üç katini Baroya ödedigi takdirde levhaya yeniden yazilir.
Baroya bildirilen büro terk edilmis ve yenisi bildirilmemis ise, 71 inci maddeye göre avukatin dinlenmek üzere çagirilmasindan vazgeçilebilir.
Levhaya yeniden yazilma hakki:
Madde 73 - 72 nci maddeye göre levhadan silinmeyi gerektiren hallerin sona erdigini ispat eden avukat, levhaya yeniden yazilmak hakkini kazanir. Su kadar ki, baro yönetim kurulu, gerekli gördügü hallerde, sebeplerini de açiklamak suretiyle, levhaya yeniden yazilma talebinde bulunani, ilk yazilmaya esas olan sartlarin hepsinin veya bir kisminin varligini ispatla zorunlu tutabilir.
Ruhsatname verilmesi hükmü ayrik olmak üzere, bu kanunun 7, 8 ve 9 uncu maddeleri levhaya yeniden yazilma istemlerinde de kiyas yolu ile uygulanir.
Levhaya yeniden yazilmasina evvelce dahil oldugu baro tarafindan karar verilen avukattan yeniden giris kesenegi alinmaz.
Bir daha yazilmamak üzere levhadan silinme:
Madde 74 - Cezai veya disipline iliskin bir karar sonunda meslekten çikarilanlarla 5 inci maddenin (a) bendinde yazili suçlardan kesin olarak hüküm giyenlerin ruhsatnamesi baro yönetim kurulunca geri alinarak iptal ve adlari bir daha yazilmamak üzere levhadan silinir.
Bu islerin uygulanmasi, kararin kesinlesmis olmasina baglidir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/44 md.) Baro yönetim kurullarinin bu maddeye dayanarak verdigi karara karsi avukat, kararin kendisine tebligi tarihinden itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine itiraz edebilir. Türkiye Barolar Birliginin itiraz üzerine verdigi kararlar Adalet Bakanligina ulastigi tarihten itibaren iki ay içinde Bakanlikça karar verilmedigi veya karar onaylandigi takdirde kesinlesir. Ancak Adalet Bakanligi uygun bulmadigi kararlari bir daha görüsülmek üzere, gösterdigi gerekçesiyle birlikte Türkiye Barolar Birligine geri gönderir. Geri gönderilen bu kararlar, Türkiye Barolar Birligi Yönetim Kurulunca üçte iki çogunlukla aynen kabul edildigi takdirde onaylanmis, aksi halde onaylanmamis sayilir; sonuç Türkiye Barolar Birligi tarafindan Adalet Bakanligina bildirilir. 8 inci maddenin altinci ve yedinci fikralari hükümleri burada da kiyasen uygulanir.
Avukatlar listesi:
Madde 75 - (Degisik birinci fikra: 22/1/1986 - 3256/10 md.) Baro yönetim kurulu üç yilda bir bölgesi içinde bulunan ve baro levhasinda yazili olan bütün avukatlarin bir listesini son yilin 31 Aralik tarihine kadar düzenler. Listeye her avukatin alfabe sirasiyla adi, soyadi, büro ve konut adresi yazilir. (Degisik üçüncü cümle : 2/5/2001 - 4667/45 md.) Birlikte çalisan avukatlarin bürolari ve avukatlik ortakliklari listede ayrica belirtilir. Levhadaki degisiklikler her yil sonunda düzenlenecek ek listede gösterilir.
Bu listenin düzenlenme sekli Türkiye Barolar Birligince tespit edilir.
Listenin düzenlenmesinden sonra baro levhasina yazilanlara yeni listenin düzenlenmesine kadar kullanilacak geçici bir belge verilir.
Listeden Anayasa Mahkemesine, Yüksek Mahkemelere, Adalet Bakanligina, Türkiye Barolar Birligine, diger barolara, baronun bölgesi içinde bulunan mahkemelerle Cumhuriyet Savciliklarina, en büyük idare amirine, diger yargi mercilerine, noterlere ve icra ve iflas dairelerine yeteri kadar gönderilir.
SEKIZINCI KISIM
Barolar
BIRINCI BÖLÜM
Genel Hükümler
Barolarin kurulus ve nitelikleri:
Madde 76 - (Degisik birinci fikra: 2/5/2001 - 4667/46 md.) Barolar; avukatlik meslegini gelistirmek, meslek mensuplarinin birbirleri ve is sahipleri ile olan iliskilerinde dürüstlügü ve güveni saglamak; meslek düzenini, ahlâkini, sayginligini, hukukun üstünlügünü, insan haklarini savunmak ve korumak, avukatlarin ortak ihtiyaçlarini karsilamak amaciyla tüm çalismalari yürüten, tüzel kisiligi bulunan, çalismalarini demokratik ilkelere göre sürdüren kamu kurumu niteliginde meslek kuruluslaridir.
(Degisik: (18/6/1997 - 4276/3 md.) Barolar, kurulus amaçlari disinda faaliyette bulunamazlar.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/46 md.) Protokolde barolar, Il Cumhuriyet Bassavcisinin yaninda yer alir.
Baronun kurulmasi, organlarinin görevden uzaklastirilmasi ve görevlerine son verilmesi:(1)
Madde 77 - (Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/47 md.) Bölgesi içinde en az otuz avukat bulunan her il merkezinde bir baro kurulur. Kurulmus olan barolarda avukat sayisinin otuzun altina düsmesi halinde de ikinci fikra hükmü uygulanir.
(Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/47 md.) Baro kurulmayan yerlerin en yakin baroya baglanmasina veya bunlarin birlestirilerek bir baro kurulmasina ve merkezlerinin belirlenmesine Türkiye Barolar Birligi karar verir. Türkiye Barolar Birligi yeni kurulacak baro bölgesinde bürosu bulunan levhaya kayitli avukatlarin listesini düzenleyerek bunlardan en kidemli avukati, yeni baroyu kurmakla görevlendirir. Görevli avukatin seçecegi ve baskanligini yapacagi dört kisilik kurucu kurul en geç alti ay içinde yeni baronun kurulusunu tamamlar ve Türkiye Barolar Birligine bildirir. Baro yönetim kurulunun yedekleri ile birlikte istifa etmesi halinde baroyu üç ay içinde seçime götürmek kaydiyla ayni kurul olusturulur.
(Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/47 md.) Barolar, kuruluslarini Türkiye Barolar Birligine bildirmekle tüzel kisilik kazanirlar.
(Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/47 md.) Türkiye Barolar Birligi, kurulusu Adalet Bakanligina bildirir.
(Degisik: 18/6/1997 - 4276/4 md.) Amaçlari disinda faaliyet gösteren barolar ile Türkiye Barolar Birligi sorumlu organlarinin görevlerine son verilmesine ve yerlerine yenilerinin seçilmesine, Adalet Bakanliginin veya bulunduklari yer Cumhuriyet Bassavciliginin istemi üzerine, o yerdeki asliye hukuk mahkemesince basit usule göre yargilama yapilarak karar verilir ve dava en geç üç ay içinde sonuçlandirilir.
----
(1) Bu hükmün uygulanmasinda ek 4 üncü maddeye bakiniz.
Görevlerine son verilen organlarin yerine en geç bir ay içerisinde yenileri seçilir. Yeni seçilenler eskilerin süresini tamamlarlar.
Adalet Bakanliginin bu Kanun uyarinca baro organlarinin islemleri hakkinda onay mercii olarak verdigi kararlari görevli baro organlari aynen yerine getirmekle yükümlüdürler. Bakanlik kararini idari yargi merciinin yürütmenin durdurulmasina veya esasina iliskin karari veya kanuni bir sebep olmaksizin yerine getirmeyen veya eski kararda direnme niteliginde yeni bir karar veren veya kanunun zorunlu kildigi islemleri Bakanligin uyarisina ragmen yerine getirmeyen baro organlari hakkinda da yukaridaki fikralar hükümleri uygulanir.
Görevlerine son verilen organ üyelerinin kanunda yazili ceza sorumluluklari saklidir. Bu organlarin yukaridaki fikra geregince görevlerine son verilmesine neden olan tasarruflari hükümsüzdür.
(Degisik: 18/6/1997 - 4276/4 md.) Ancak, milli güvenligin, kamu düzeninin, suç islenmesini veya suçun devamini önlemenin yahut yakalamanin gerektirdigi hallerde gecikmede sakinca varsa, barolar ile Türkiye Barolar Birligi, vali tarafindan faaliyetten men edilebilir. Faaliyetten men karari, yirmidört saat içinde görevli hakimin onayina sunulur. Hakim, kararini kirksekiz saat içinde açiklar, aksi halde, bu idari karar kendiliginden yürürlükten kalkar.(1)
Göreve son verme ve görevden uzaklastirma hükümleri Baro Genel Kurulu hakkinda uygulanmaz.
Görevlerin parasiz olusu ve bir kiside birlesemiyecek görevler:
Madde 78 - Baro baskanligi, baskanlik divani, yönetim, denetleme ve disiplin kurullari üyelikleri ile baro menfaatlerini gözetme, temsil ve savunma hususunda avukatlara verilen isler ücretsiz görülür.
Yolculuk ve ikamet giderleriyle diger zaruri giderler baro kasasindan ödenir.
Baro baskanligi, baro yönetim ve disiplin kurulu üyelikleri ve denetçilik bir kiside birlesemez.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/48 md.) Su kadar ki, levhada yazili avukat sayisi kirktan az olan barolarda disiplin kurulu üyeligi ile denetçilik bir kiside birlesebilir.
IKINCI BÖLÜM
Barolarin Organlari (1)
Organlar:
Madde 79 - Barolarin organlari sunlardir:
1. Baro genel kurulu,
2. Baro yönetim kurulu,
3. Baro baskanligi,
4. Baro baskanlik divani,
5. Baro disiplin kurulu,
6. Baro denetleme kurulu,
-----
(1) Bu fikra 18/6/1997 tarih ve 4276 sayili Kanunun 4 üncü maddesiyle dokuzuncu ve onuncu fikralarin birlestirilmesiyle dokuzuncu fikra olarak düzenlenmis ve metne islenmistir.
I - Baro genel kurulu:
Kurulusu :
Madde 80 - Baro genel kurulu, baronun en yüksek organi olup levhada yazili bulunan bütün avukatlardan kurulur.
Görevleri :
Madde 81 - Genel Kurulun görevleri sunlardir :
1. Yönetim, disiplin ve denetleme kurullari üyeleri ile baro baskanini ve Türkiye Barolar Birligi delegelerini seçmek,
2. (Degisik: 2/5/2001 - 4667/49 md.) Levhaya, avukatlik ortakligi siciline yazilacaklarin giris kesenegini avukatlar için en az ikibin en çok sekizbin, avukatlik ortakliklari için en az yirmibin en çok seksenbin; yillik kesenegini de, avukatlar için en az bin en çok dörtbin, avukatlik ortakliklari için en az onbin en çok kirkbin gösterge rakaminin her yil bütçe kanununda Devlet memurlari için belirlenen maas katsayisinin çarpimi ile elde edilecek miktar oraninda tespit etmek ve bunlarin ödenecegi tarihleri belirlemek.
3. Yönetim kurulunun, baronun gelir ve giderleri ile mallarinin yönetimi hakkinda verecegi hesaplari incelemek ve yönetim kurulunun ibra edilip edilmeyecegi hakkinda karar vermek,
4. Baro bütçesini onaylamak,
5. Yönetim kurulunca hazirlanacak iç yönetmeligi inceliyerek onaylamak,
6. Mevcut mevzuatin baro yönetim kuruluna verdigi yetkinin disinda, muhtaç avukatlarla bunlarin ölümlerinde geride biraktiklari kimselere yapilacak yardimin sekil ve miktarini tespit etmek,
7. Mesleke ait istekleri görüsüp karara baglamak,
8. Avukat bürolarinin niteliklerini belirtmek,
9. Kanunlarla verilen diger yetkileri kullanmak.
(1) Bu hükmün uygulanmasinda ek 3 üncü maddeye bakiniz.
Olagan toplanti:
Madde 82 - (Degisik: 22/1/1986 - 3256/12 md.)
Genel kurul iki yilda bir Ekim ayinin ilk haftasi içinde baro baskaninin daveti üzerine gündemindeki maddeleri görüsmek üzere toplanir.
Olaganüstü toplanti:
Madde 83 - Türkiye Barolar Birligi, baro baskani, yönetim veya denetleme kurulu gerekli gördükleri hallerde genel kurulu olaganüstü toplantiya çagirabilirler. Baro baskani, levhada yazili avukatlarin beste birinin, görüsme konularini belirten yazili istemi ile, en geç onbes gün içinde genel kurulu olaganüstü toplantiya çagirmak zorundadir.
Toplantiya çagri:
Madde 84 - (Degisik: 2/5/2001 - 4667/50 md.)
Genel Kurulun olagan toplantisinin yeri, saati ve gündemi ile ilk toplantida yeterli çogunluk saglanamadigi takdirde ikinci toplantinin günü, saati ve toplanti yeri, baro çevresi adalet dairelerinde ve baronun uygun bir yerinde en az otuz gün önceden baslamak üzere, genel kurulun toplanacagi tarihe kadar duyurulur. Bu duyuru, tebligat hükmündedir.
Genel kurul baskanlik divani:
Madde 85 - Gerek olagan, gerekse olaganüstü genel kurul toplantilarinda ilk is olarak toplantiya bir baskan, bir baskanvekili ile iki üyeden kurulu bir baskanlik divani seçilir. Seçim ayri ayri ve genel kurulca aksine karar alinmadikça isari oyla yapilir ve kullanilan oylarin en çogunu alanlar seçilir.
Baro baskani ve yönetim ve denetleme kurulu üyeleri baskanlik divanina seçilemezler.
Toplantiya katilma yükümü:
Madde 86 - (Degisik: 8/5/1984 - 3003/3 md.)
(Degisik: 2/5/2001 - 4667/51 md.) Baro levhasinda yazili avukat; gerek olagan, gerek olaganüstü genel kurul toplantilarina katilmak ve oy kullanmakla yükümlüdür. Bu toplantilara hakli bir neden olmaksizin gelmeyenlere veya oy kullanmayanlara ilçe seçim kurulu baskani tarafindan, o baroya kayitli avukatlarin yillik keseneginin üçte biri miktarinda para cezasi verilir. Bu para cezalari ilgili baro baskanliginca tahsil edilir ve baro bütçesine gelir kaydedilir.
64 üncü maddenin üçüncü ve dördüncü fikralari, bu maddeye göre verilen para cezalari hakkinda da uygulanir.
Görüsme ve karar yeter sayisi :
Madde 87 - Genel kurul, levhada yazili avukatlarin yaridan bir fazlasinin katilmasiyle toplanir.
(Degisik: 2/5/2001 - 4667/52 md.) Birinci fikrada yazili çogunluk saglanamazsa, toplanti zorunlu bir neden olmadikça bir hafta sonraya birakilir. Su kadar ki, bu erteleme onbes günü asamaz. Bu toplantida, üye sayisi altmisa kadar (altmis dahil) olan barolarda en az üçte bir, dörtyüze kadar olanlarda (dörtyüz dahil) beste bir ve dörtyüzden fazla olanlarda onda bir üye katilmadikça toplanti ve görüsme yapilamaz.
Yukaridaki hükümlere göre yetersayi bulunmak sartiyle, kararlar, tekliflerden en çok oy alanin kabul edilmis sayilmasi suretiyle verilir. Oylarin esitligi halinde genel kurul baskaninin bulundugu taraf üstün sayilir.
(Mülga : 2/5/2001 - 4667/52 md.)
Bir üye kendini ilgilendiren özel isinde oy veremez. Seçimlerde bu esas uygulanmaz.
(Degisik: 8/5/1984 - 3003/4 md.) Genel kurulun kararlari, bir tutanakla tespit edilir. Tutanak, genel kurul baskanlik divani tarafindan imzalanir ve Türkiye Barolar Birligine gönderilir.
Gündem disi görüsme yasagi:
Madde 88 - Genel kurul toplantisinda, görüsülecegi gündemde belirtilmemis konular hakkinda karar verilemez. Yeni bir toplanti karari bu hükmün disindadir.
II - Baro yönetim kurulu :
Kurulusu :
Madde 89 - Her baronun yönetim kurulu, baro baskani ile en az dört üyeden kurulur.
Avukat sayisi elliden yüze kadar olan barolarda alti, yüzbirden ikiyüzelliye kadar olan barolarda 8, 251 den fazla olan barolarda 10 asil üye ve her baroda asil üye sayisinca yedek üye bulunur.
Baro baskani, yönetim kurulunun baskanidir.
Seçilme yeterligi, engelleri ve seçimin sekli:
Madde 90 - (Degisik: 26/2/1970 - 1238/1 md.)
Yönetim Kurulu üyeleri levhada yazili ve avukatlikta en az bes yil kidemli olan avukatlar arasindan seçilir. Üye sayisi yüzden az olan barolarda bes yillik kidem sarti aranmaz.
Haklarinda avukatliga engel bir suçtan dolayi son sorusturma açilmasina karar verilmis veya geçmis bes yil içinde disiplin kurulunca verilecek kesinlesmis bir kararla kinama, para veya isten çikarilma cezalariyle tecziye edilmis olanlar Yönetim Kurulu Üyesi seçilemezler. (Ek cümle: 2/5/2001 - 4667/53 md.) 77 nci madde hükmüne dayanilarak görevine son verilenler, yapilacak ilk genel kurulda baro organlarina aday olamazlar.
(Üçüncü fikra Mülga: 8/5/1984 - 3003/9 md.)
Yönetim Kurulu üyeleri gizli oy ile seçilirler. Oy puslasina seçilecek asil üye tamsayisinin yarisindan en az bir fazla isim yazilmasi zorunludur. Bundan noksan isim yazilmis oy pusulalari geçerli degildir. Oy pusulasina seçilecek asil üye sayisindan fazla ad yazildigi takdirde, sondan baslanarak fazla adlar hesaba katilmaz.
Adaylar aldiklari oylarin sayisina göre siralanir ve en çok oy alandan baslanmak üzere önce asil, sonra yedek üye seçilmis olanlar bu siraya göre tespit edilir. Adaylarin aldiklari oylarda esitlik halinde meslek kidemi fazla olan, kidemleri de esitse, adaylarin yaslisi sirada önalir. Yedek üyeler aldiklari oy sayisina göre bulunduklari sira gözönünde tutularak Kurulda göreve çagirilir.
Seçim yeterligini kaybeden Yönetim Kurulu üyelerinin görevi kendiliginden sona erer.
Seçim dönemi:
Madde 91 - (Degisik: 14/11/1984 - 3079/1 md.)
Yönetim Kurulunun görev süresi iki yildir. Süresi dolan Yönetim Kuruluna mensup üyeler yeniden seçilebilirler.
Seçim dönemi bitmeden ayrilma:
Madde 92 - (Degisik birinci fikra: 22/1/1986 - 3256/13 md.) Seçim dönemi bitmeden önce ayrilan yönetim kurulu üyesinin yeri, en çok oy almis yedek üye ile doldurulur.
Yönetim Kurulu üyelerinden biri hakkinda 90 inci maddeye göre seçilmeye engel bir suçtan dolayi kamu davasi açilmis ise, dava sonuna kadar bu üye Yönetim Kuruluna katilamaz; yeri yedek üye ile doldurulur.
Toplantilar:
Madde 93 - Yönetim Kurulu, Baro Baskani tarafindan, dogrudan dogruya veya üyelerden birinin görüsme konusunu tasiyan yazili istegi üzerine toplantiya çagirilir.
Yönetim Kurulu salt çogunlukla toplanir ve üye tam sayisinin salt çogunlugu ile karar verir. Oylarda esitlik halinde, baskanin bulundugu taraf üstün tutulur. Baro Baskani veya Yönetim Kurulu üyeleri, ilgili olduklari islerin görüsülmesine katilamazlar.
Yönetim Kurulu kararlari hakkinda düzenlenen tutanak baskan ve üyeler tarafindan imzalanir.
Toplantiya çagri:
Madde 94 - (Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/54 md.) Yönetim kurulu üyeleri, baro baskaninin çagrisi üzerine toplanir. Ardi ardina üç toplantiya özürsüz olarak katilmamis olan üyenin yönetim kurulu karari ile üyeligi düsürülür.
Bu karara karsi, teblig tarihinden itibaren onbes gün içinde Türkiye Barolar Birligine itiraz olunabilir. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/54 md.) Itiraz, kararin uygulanmasini durdurmaz.
Yönetim kurulunun görevleri:
Madde 95 - Yönetim kurulu, kendisine kanunen verilen görevleri yerine getirmekle yükümlü olup, baronun islerini kovusturur ve menfaatlerini korur.
Yönetim kurulunun baslica görevleri sunlardir :
1. Avukatlik onurunun ve meslek düzeninin korunmasini, meslekin adalet amaçlarina uygun olarak baglilik ve onurla yapilmasini saglamak,
2. Stajyer ve avukatlarin baroya kabul ve levhaya yazilma veya nakil isleri hakkinda karar vermek,
3. (Degisik : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Baro levhasini düzenlemek, avukatlarin listesini ve avukatlik ortakligi sicilini tutmak,
4. (Degisik : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Meslekî ödevler hususunda baro mensuplarina yol göstermek ve onlara bilgi vermek ve meslekî görevlerin yapilip yapilmadigini denetlemek, meslege ve meslek mensuplarina yönelik hak ihlâllerine karsi avukatlik meslegini ve meslektaslarini savunmak, bu konularda her türlü yasal ve idarî girisimde bulunmak,
5. (Degisik : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Levhaya yazili avukatlar arasinda, avukatlarla avukatlik ortakliklari, avukatlik ortakliginin ortaklari arasinda ve bunlarla is sahipleri arasinda çikan anlasmazliklarda istek üzerine aracilik etmek ve arabulmak, ücret uyusmazliklarinda sulha davet etmek,
6. Baro mallarini idare ve muhtaç avukatlara yapilacak yardimi seklini tespit etmek,
7. (Degisik : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Baro mallarinin idaresi hakkinda raporlar hazirlayarak genel kurula hesap vermek ve bütçeyi hazirlayip genel kurulun onayina sunmak,
8. Baro adina menkul ve gayrimenkul almak, satmak, ipotek etmek ve bu mallar üzerinde her türlü ayni haklar tesis eylemek ve kaldirmak, bu hususlarda baro baskanina özel yetki vermek,
9. Staj islerini düzenlemek ve denetlemek,
10. Yönetim kurulu üyelerinin istifalari hakkinda karar vermek,
11. Adli müzaharet bürosu kurup yönetmek,
12. Genel kurul gündemini hazirlamak,
13. Genel kurul kararlarini yerine getirmek,
14. Baronun ücretli memurlarinin özlük islerini düzenlemek ve yürütmek,
15. (Degisik : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Iç yönetime ait bütün isleri görmek, yönergeleri düzenlemek,
16. Adalet Bakanligi, Türkiye Barolar Birligi ve disiplin kurulu kararlarini yerine getirmek,
17. Bakanliklarin yahut mahkeme veya resmi kurumlarin istedigi konularda görüsünü bildirmek,
18. Kanunlarla verilen diger yetkileri kullanmak.
19. (Ek : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Baro bölgesindeki adliye merkezlerinde temsilcilikler kurmak,
20. (Ek : 2/5/2001 - 4667/55 md.) 167 nci maddede belirtilen Hakem Kuruluna katilacak avukat hakemleri seçmek,
21. (Ek : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Hukukun üstünlügünü ve insan haklarini savunmak, korumak ve bu kavramlara islerlik kazandirmak,
22. (Ek : 2/5/2001 - 4667/55 md.) Avukatlik ortakligi anasözlesmesinin, tip anasözlesmeye uygunlugunu incelemek ve avukatlik ortakligi siciline tesciline karar vermek.
Yönetim kurulu, ikinci fikranin 4 ve 5 numarali bentlerinde yazili görevleri bazi üyelerine devredebilir.
III - Baro baskanligi;
Seçim ve seçim dönemi bitmeden ayrilma:
Madde 96 - Baro baskani iki yillik bir görev süresi için seçilir. Yeniden seçilmek caizdir. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/56 md.;Mülga: 29/6/2006-5533/1 md.)
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/56 md.) Baro baskani, levhada yazili ve avukatlikta en az on yil kidemli avukatlar arasindan gizli oyla seçilir. Üye sayisi yüzden az olan barolarda kidem sarti aranmaz.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/56 md.) 90 inci maddenin ikinci ve altinci fikralari hükümleri, baro baskaninin seçimi hakkinda da kiyasen uygulanir.
Seçim döneminin bitmesinden önce ayrilan baro baskaninin seçimi hakkinda da kiyasen uygulanir.
Görevleri:
Madde 97 - Baro baskaninin görevleri sunlardir:
1. Baroyu temsil ve yönetim kuruluna baskanlik etmek,
2. Genel kurul, yönetim kurulu ve disiplin kurulu kararlarini yerine getirmek ve günlük islemleri yürütmek,
3. 95 inci madde geregince verilen izin ve yetki dairesinde baro adina iltizam ve iktisapta bulunmak, yüklenmelere girismek, baroya yapilan bagislari kabul etmek ve bütçeyi uygulamak,
4. Mahkeme ve resmi dairelerde baroyu temsil edecek ve savunacak avukatlari tayin etmek,
5. Avukat sicillerinin Türkiye Barolar Birligi tarafindan gönderilen örnegine uygun olarak düzenlenmesini ve korunmasini saglamak,
6. Meslek onuru ve bagimsizligi ile ilgili islerde kanunlar ve meslek kurallarinin geregini her türlü organlara karsi savunmak ve bu konuda dogrudan dogruya veya dolayisiyle kendisini göreve zorliyan hususlari yapmak,
7. Baronun ve yönetim kurulunun çalismalari hakkinda her yil Türkiye Barolar Birligine yazili bir rapor vermek,
8. Baskanlik Divani olmiyan barolarda, divanin diger üyelerine ait görevleri yerine getirmek ve yetkileri kullanmak,
9. Kanunlarla verilen diger yetkileri kullanmak.
IV - Baro baskanlik divani:
Kurulusu ve seçimi:
Madde 98 - Baskanlik divani:
1. Baro Baskani,
2. Baro Baskan Yardimcisi,
3. Baro Genel Sekreteri,
4. Baro Saymanindan,
Ibarettir.
Baskanlik divani kurulmasi, 50 den fazla üyesi bulunan barolar için zorunludur.
Divanin baskan disindaki üyeleri, yönetim kurulu için yapilan her seçimden sonraki ilk toplantida bu kurul tarafindan kendi üyeleri arasindan gizli oyla seçilir.
Baskanlik divan, üyelerinden biri süresi dolmadan önce ayrilirsa, kalan görev süresi için en geç bir ay içinde yenisi seçilir.
Baskanlik divaninin görevleri:
Madde 99 - Baskanlik Divani, kanunla veya yönetim kurulu karari ile kendisine verilen görevleri yerine getirir.
Divan, baro mallarinin yönetimi hakkinda gerekli kararlari alir ve ayni konuda yönetim kurulunun istegine göre, bu kurula yazili veya sözlü bilgi verir.
Baro baskan yardimcisinin görevleri:
Madde 100 - Baro Baskan yardimcisi, baro baskaninin bulunmadigi zamanlarda veya baro baskanligi herhangi bir sebeple bosalmissa yenisi ise baslayincaya kadar baskana ait yetkileri kullanir ve görevleri yerine getirir.
Baro baskan yardimcisinin da yoklugunda baskana ait yetkilerin kullanilmasi ve görevlerin yerine getirilmesi yönetim kurulunun meslekte en kidemli üyesine aittir.
Baro genel sekreterinin görevleri:
Madde 101 - Baro genel sekreteri, yönetim kurulu toplantilarina ait tutanaklari düzenler, baronun iç çalismalariyle yazi islerini yönetir, baro kalemine gerekli direktifleri verir ve kalemin çalismasini denetler.
Baro saymaninin görevleri:
Madde 102 - Baro saymani, baronun mallarini baskanlik divani kararlari geregince yönetmeye ve para alip vermeye, keseneklerin toplanmasina, baroya gelir yazilacak para cezalarinin tahsiline ve bütçenin uygulanmasina dair her türlü gözetimi yapmaya yetkilidir.
(Degisik: 22/1/1986 - 3256/14 md.) Baro saymani, para alma ve vermede düzenlenen kagitlari baro baskani yoklugunda baro baskan yardimcisi veya baro genel sekreteriyle birlikte imzalar.
V - Baro disiplin kurulu :
Kurulusu :
Madde 103 - Disiplin kurulu, avukat sayisi iki yüz elliye kadar olan barolarda 3, iki yüz elliden fazla olan barolarda 5 üyeden kurulur. Her baroda disiplin kuruluna üç de yedek üye seçilir.
Seçilme yeterligi ve engelleri:
Madde 104 - (Degisik: 26/2/1970 - 1238/1 md.)
90 inci madde hükümleri Disiplin Kurulu üyeleri hakkinda da kiyasen uygulanir.
Seçim sonucu, Yönetim Kurulu tarafindan düzenlenen bir tutanak ile Türkiye Barolar Birligine bildirilir.
Seçim dönemi:
Madde 105 - (Degisik: 22/1/1986 - 3256/15 md.)
Disiplin kurulu üyeleri iki yil için seçilir. Süresi dolan üye yeniden seçilebilir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/57 md.) Disiplin kurulu seçimden sonra ilk toplantisinda üyeleri arasindan bir baskan ve bir kâtip seçer. 90, 92 ve 94 üncü maddeler hükümleri, disiplin kurulu üyeleri hakkinda da kiyasen uygulanir.
Toplantilar:
Madde 106 - Disiplin kurulu, üyelerinden en az üçü hazir bulunursa toplanir.
Kararlar, üye tam sayisinin salt çogunlugu ile verilir. Oylarda esitlik halinde, baskanin bulundugu taraf üstün tutulur.
Baskanin bulunmadigi zamanlarda, meslekte en kidemli üye kurula baskanlik eder.
Görevi:
Madde 107 - Disiplin kurulunun görevi, baro yönetim kurulunun disiplin kovusturmasi açilmasina dair karari üzerine avukatlar hakkinda disiplin kovusturmasi yaparak disiplinle ilgili kararlari ve cezalari vermek ve kanunla verilen diger yetkileri kullanmaktir.
VI - Baro denetleme kurulu:
Kurulus ve görevi:
Madde 108 - (Degisik: 24/12/1970 - 1238/1 md.)
(Degisik: 22/1/1986 - 3256/16 md.) Baro genel kurulu, baronun mali islerini denetlemek üzere iki yillik süre için kendi üyeleri arasindan en çok üç asil ve üç yedek denetçi seçer.
Seçim gizli oyla yapilir. 90 ve 92 nci maddeler hükümleri denetçiler hakkinda da kiyasen uygulanir.
DOKUZUNCU KISIM
Türkiye Barolar Birligi (1)
BIRINCI BÖLÜM
Genel Hükümler
Birligin kurulus ve nitelikleri:
Madde 109 - (Degisik birinci fikra : 2/5/2001 - 4667/58 md.) Türkiye Barolar Birligi, bütün barolarin katilmasiyla olusan bir kurulustur.
Birlik, tüzel kisilige sahip kamu kurumu niteliginde bir meslek kurulusudur.
Birligin merkezi Ankara'dir.
Birligin görevleri :
Madde 110 - Türkiye Barolar Birliginin görevleri sunlardir :
1. Barolari ilgilendiren konularda her baronun görüsünü ögrenip, ortaklasa görüsmeler sonunda çogunlugun düsünce ve görüsünü belirtmek,
2. Barolarin çalismalarini ortak amaca ulasacak sekilde tasarlayip meslekin gelismesini saglamak,
3. Baro mensuplarinin genel menfaatlerini ve meslekin ahlak, düzen ve geleneklerini korumak,
4. Türkiye barolarini ve mensuplarini birbirine tanitarak aralarindaki meslek bagini kuvvetlendirmek,
5. Her il merkezinde baro kurulmasina ve vatandaslarda kendilerine ait davalari avukatlar eliyle açmanin ve savunmanin lüzum ve faydalari hakkindaki inanci yerlestirmeye çalismak,
6. Kanunlarin memleket ihtiyaçlarina uygun olarak gelismesi ve yürütülmesi yolunda dileklerde, yayinlarda bulunmak , gerekirse ön tasarilar hazirlamak,
7. Barolari ilgilendiren konularda görüsünü yetkili mercilere duyurmak,
8. Adalet Bakanliginin, yargi veya yasama yetkisini tasiyan mercilerin ve barolarin soracaklari adli ve mesleki konular hakkinda görüs ve düsüncelerini rapor halinde bildirmek,
9. Avukatlarin meslekte gelismelerini tesvik edecek ve sagliyacak her türlü tedbirleri almak,
10. Mahkeme içtihatlarinin sistemli bir surette toplanmasi ve yayinlanmasi için Adalet Bakanligi ve yargi mercileri ile isbirligi yapmak,
11. Kanunlarin avukatlara tanidigi haklarin gerçeklesmesine ve yükledigi görevlerin tam ve serefli bir sekilde yerine getirilmesine çalismak,
12. Baro mensuplarinin ilmi ve mesleki seviyelerini yükseltmek için kitaplik açmak, dergi çikarmak, konferanslar düzenlemek, telif ve tercüme eserler meydana getirilmesini tesvik etmek,
13. Meslekin daha cazip bir hale getirilmesi ve bu konuda yazili amaçlara erisilebilmesi için düsünülecek çare ve tedbirleri görüsmek üzere zaman zaman toplantilar düzenlemek,
14. Memleket içinde kurulmus hukukla ilgili kurul ve kurumlarla ilgilenmek ve temaslarda bulunmak,
15. Yabanci memleket barolari, avukatlar birlikleri ve hukuk kurumlari ile temaslarda bulunmak ve uluslararasi kongrelere katilmak, (2)
16. Uyulmasi zorunlu meslek kurallarini tespit ve tavsiye etmek,
17. (Ek : 2/5/2001 - 4667/59 md.) Hukukun üstünlügünü ve insan haklarini savunmak ve korumak, bu kavramlara islerlik kazandirmak.
18. Kanunlarla verilen diger yetkileri kullanmak. (3)
----
(1) Bu hükmün uygulanmasinda ek 3 üncü maddeye bakiniz.
(2) Bu hükmün uygulanmasinda ek 2 nci maddeye bakaniz.
(3) Bu maddeye 2/5/2001 tarih ve 4667 sayili Kanunun 59 uncu maddesiyle 17 nci bent eklenmis ve 17 nci bent 18 inci bent olarak degistirilmistir.
Yasaklar, mal edinme, protokoldeki yer, görevden uzaklastirma ve göreve son verme:
Madde 111 - (Degisik: 8/5/1984 - 3003/5 md.)
(Degisik birinci fikra: 18/6/1997 - 4276/5 md.) Türkiye Barolar Birligi, kurulus amaçlari disinda faaliyette bulunamaz.
Birlik, amacina uygun islerde kullanilmak üzere tasinir ve tasinmaz mal edinebilir.
Birlik, protokol kurallarina göre resmi törenlere katilir.
(Degisik : 2/5/2001 - 4667/60 md.) Türkiye Barolar Birligi Baskani, protokolde Yargitay Cumhuriyet Bassavcisinin yaninda yer alir.
(Degisik: 18/6/1997 - 4276/5 md.) 77 nci maddenin bes, alti, yedi sekiz ve dokuzuncu fikra hükümleri Birlik organlari hakkinda da uygulanir. (Ek cümle : 2/5/2001 - 4667/60 md.) Ancak, görevine son verilen organin Birlik Yönetim Kurulu olmasi halinde yeni seçilenlerin görevine basladigi tarihe kadar bu organin görevleri, karari veren mahkemece son genel kurul delegeleri arasindan görevlendirilecek en az üç avukat tarafindan geçici yönetim kurulu sifatiyla yürütülür.
Görevlerin ücretli olusu:
Madde 112 - Türkiye Barolar Birligi Baskanligi, baskan yardimciligi, genel sekreterligi ve saymanligi görevleri ücretlidir. Birlik Yönetim Kurulunun baskanlik divaninda görev almamis olan üyeleri ile disiplin ve denetleme kurullari üyelerine, katildiklari toplantilar için huzur hakki ödenir. Ücretlerle huzur hakkinin miktarlari ve ödenme sekilleri birlik genel kurulunca belli edilir.
Bu kimselerden Ankara'dan baska illerden seçilenlere yolculuk,ikamet giderleri ile diger zaruri giderler birlik bütçesinden ödenir. Bunlarin miktari da genel kurulca belli edilir.