Avukat Eylem TEMEL | DiYARBAKIR


Sayfa içerigine git

Avrupa Birligi Meslek Kurallari

AVRUPA TOPLULUGU AVUKATLIK MESLEK KURALLARI


1- GİRİŞ


1-1 Avukatin Görevi

Hukuka saygi ilkesi üzerine kurulmus bir toplumda, avukat önemli bir role sahiptir. Görev kanun çerçevesi içinde sadece bir vekaletin sadik uygulamasi ile sinirli degildir.Bir hukuk devletinde avukat, hem adalete, hem de hak ve özgürlüklerini savunmakla yükümlü oldugu yargilamaya tabi kisiler için de vazgeçilmezdir. O, müvekkilinin hem savunucusu, hem danismanidir.

Avukat:

  • Müvekkiline,
  • Nezdinde müvekkilini temsil ettigi, ya da yardimci oldugu mahkemelere ve diger yetkili makamlar,
  • Genel olarak meslegine ve özel meslektasina,
  • Kendi koydugu kurallara bagli, bagimsiz ve hür bir meslegin devlet ve, diger idari makamlari nezdinde insan haklarini ana unsur olarak kabul eden bir kamuoyuna karsi, bazen, görünüste, çelismeli gibi gözüken çesitli görev ve yükümlülükler altina girmektedir.


1-2 Meslek Kurallarinin Mahiyeti


1.2.1 Serbest bir irade sonucu kabul edilen meslek kurallari, bir toplum yasami için vazgeçilmez olarak kabul edilen avukatlik mesleginin en iyi sekilde çalismasini garanti altina alir.

Bu kurallara uyulmamasi avukat için bir disiplin cezasina çarptirilmakla sonuçlanir.

1.2.2 Her baronun örf ve adetlerinden kaynaklanan kendine özgü melsek kurallari vardir. Bu kurallar, sözkonusu üye devlette meslegin faaliyet sahasina, mille mevzuata, adli ve idari uygulamaya uyum saglar. Bu kurallari genellestirmek ve köklerinden ayirmak ne dogru, ne de arzu edilen bir durumdur. Her baronun kendi meslek kurallari, çogu zaman, ayni degerlere dayanan belli bir tabani olusturmaktadir.

1-3 Meslek Kurallarinin Amaçlari

1.3.1 Avrupa Toplulugunun giderek yerlesmesi ve avukatin bu topluluk içindeki çalismalarinin sinirlarötesi alanlarda yogunlasmasi sonucu, kamu yarari dogrultusunda, artik avukata aslen hangi baroya mensup olursa olsun topluluk içinde tabi olacagi tektip meslek kurallarinin belirlenmesi zorunlu olmustur.

Topluluk içinde uygulanacak meslek kurallarinin bir tanimini yapmanin en önemli amaci, 22 Mart 1977 tarih ve 77/249 sayili Topluluk talimatinin 4üncü maddesinde öngörüldügü üzere, degisik meslek kurallarinin uygulanmasindan ortaya çikabilecek zorluklarin önlenmesidir.

1.3.2 C.C.B.E. Bünyesinde toplanmis avukatlik meslegi ile ilgili kuruluslarin temsilcileri, asagida hüküm altina alinmis kurallarin,

  • Simdiden AT barolarinin ortak düsüncelerinin bir ifadesi olarak kabul edilmesini,
  • En kisa sürede ulusal ve/veya topluluk prosedürleri uyarinca, avukatin AT içindeki sinirlarötesi etkinligine uygulanmasinin saglanmasi,
  • Meslek kurallarindan ulusal düzeyde yapilacak her gözdengeçirme (revizyon) sirasinda bu kurallarini dikkate alinmasini, böylelikle AT meslek kurallarinin giderek artan bir ölçüde uyumunun saglanmasini temenni etmektedirler.

Bu meslek kurallarinin sinirlarötesi faaliyetlere uygulanmasi söz konusu oldugunda, avukat, üyesi bulundugu baronun kurallari ile, ancak, bu sonuncularin, Avrupa Toplulugu Avukatlari Meslek Kurallari ile bagdastigi ölçüde bagli olacaktir.

1-4 Ratione Personae (Kisi itibariyle yetki) Kuralinin Uygulama Alani

Asagidaki kurallar, Avrupa Toplulugu Avukatlarina, 22 Mart 1977 tarih ve 77/249 sayili talimatnamede açiklandigi sekilde uygulanacaktir.

1.5. Ratione Materiae (Madde itibariyle yetki) Kuralinin Uygulama Alani


Milli sinirlar içinde uygulanabilecek kurallarin gittikçe gelisme gösteren uyumuna engel olmamak sartiyla asagidaki kurallar, avukatin Avrupa Toplulugu içindeki sinirötesi etkinliklerine uygulanacaktir.Sinirötesi etkinliklerden anlasilan:

a) Diger bir üye devlet avukati ile mesleki iliskiler,

b) Avukatin sahsen bulunmadigi bir diger üye devlette sürdürdügü etkinlikler.

1-6 Tanimlar

Mesleki kurallarin içinde yeralan deyimlerin hangi anlamda kullanildigi asagida belirtilmistir.”geldigi devlet” : Avukatin sinirötesi etkinlikte bulundugu herhangi baska bir üye devleti, “karsilayan üye devlet” : Avukatlarin sinirötesi etkinlikte bulundugu herhangi bir üye devleti, “yetki merci” : Avukatlarin disiplin kovusturmalarini yapan ve meslek kurallarini belirleyen yetkili meslek kurulus ya da kuruluslari veya ilgili üye devlet mercilerini ifade eder.

2- GENEL PRENSIPLER

2-1 Bagimsizlik

2.1.1 Avukat, üzerine düsen görevlerin çesitliligi sebebiyle, hertürlü baskidan, özellikle kendi menfaatlerinden ve dis etkenlerden neset eden baskilardan arindirilmis tam bir bagimsizliga sahip olmak durumundadir.Bu bagimsizlik, ayni zamanda, yargicin bagimsizligi ve adalete güven için de gereklidir. Dolayisiyla, avukat, bagimsizliga hale gelmesini önemeli ve müvekkilini, hakimi ya da üçüncü sahislari memnun için meslek törelerini ihlalden kaçinmalidir.

2.1.2 Bu bagimsizlik, adli makamlar nezdinde yürütülen faaliyetlerde oldugu kadar, örnegin bir hukuki mütalaa verirken de gereklidir. Çünkü, avukatin, müvekkiline, sirf onun gönlünü hosetme kaygisi ile, veya herhangi bir dis etkenin tesiri altinda kalarak verdigi hukuki mütalaanin gerçek bir degeri yoktur.

2-2 Güven ve Ahlaki Bütünlük

Avukatin samimiyeti, dogrulugu, dürüstlügü ve namusu konusunda süphe varsa güvene dayali iliskilerden sözedilemez.

2.3 Meslek Sirri


2.3.1 Müvekkilinin sirlarinin mutemedi olmasi ve kendisine özel bilgi ve mesajlar geçirilmesi avukatin görevinin geregidir. Sirrin olmaz ise güven de olmaz. Dolayisiyla, meslek sirrini korumak, avukatin hem hakki, hem de baslica ve temel görevidir.

2.3.2 Avukat müvekkili veya müvekkilinin isleri çerçevesinde üçüncü sahislar hakkinda kendisine müvekkili tarafindan verilmis bütün gizli bilgilerle sirlara saygi göstermek zorundadir.

2.3.3 Bu zorunluluk zamanla sinirli degildir.

2.3.4 Avukat, mesleki faaliyeti dolayisiyla kendisi ile isbirligi yapan herkesin ve yaninda çalisanlarin meslek sirlarina saygi göstermelerini saglar.

2.4 Baska Barolarin Meslek Kurallarina Saygilari

Avrupa Toplulugu hukukunun uygulanmasi ile ilgili olarak (özellikle 22 Mart 1977 tarih ve 77/249 sayili talimatinin uygulanmasi açisindan) bir üye devletin avukati, hukuki faaliyetin yer alacagi (karsilayan) devletin barosunun meslek kurallarina uymak durumunda kalabilir. Bu durumda avukat, belli bir faaliyeti nedeniyle uymak zorunda oldugu meslek kurallari hakkinda bilgi edinmek zorundadir.

2.5 Meslekte Bagdasmayan Isler

2.5.1 Avukatin islerini yürütmede kendisine gerekli olan bagimsizligi temin etmek ve adalet mekanizmasinin isleyisine, görevine uygun bir sekilde katkida bulunabilmesi için bazi meslekler ya da görevlerin icrasi avukatlik meslegi ile bagdasamaz.

2.5.2 Faaliyetini baska bir üye devletin mahkemeleri ya da resmi makamlari nezdinde sürdüren avukat, o üye devlette avukatlik meslegi ile bagdasmayan isleri düzenleyen kurallara riayetle mükelleftir.

2.5.3 Kendi devleti disinda bir üye devletin topraklarina yerlesmis bulunan avukat, avukatlik meslegi disinda ticari ya da diger bir baska faaliyete girismek istiyorsa, bulundugu üye devletin avukatlarina uygulanan kurallara da uymak zorundadir.

2.6 Sahsi Reklam

2.6.1 Avukat, yasak oldugu yerde ne kendisi, ne de baskasi vasitasiyla hiçbir sahsi reklam yapamaz, yaptiramaz.

Ayrica, ancak bagli bulundugu baronun kurallarinin izin verdigi ölçü içinde sahsi bir reklam verebilir veya verdirebilir.

2.6.2 Sahsi reklam, özellikle medya vasitasiyla yapilacak sahsi reklam, ancak ilgili avukat bu reklamin mevcut ve ileride olmasi muhtemel müvekkillere yönelik ve sadece onlarin bulundugu ülke sinirlari içinde geçerliligine izin veren baronun mensubu ise mümkün olacaktir. Sözkonusu reklamin baska bir ülkede yayinlanmasi karisikliga neden olacaktir.

2.7 Müsterinin Menfaati


Avukat,kanuni ve mesleki kurallara uygun olmak kaydiyla, müvekkilinin menfaatini, kendi sahsi menfaatlerinden, bir baska meslektasininkinden veya genel olarak avukatlik mesleginin menfaatlerinden en iyi sekilde savunmak zorunlugundadir.

3- MÜVEKKILLERLE ILISKILER

3-1 Müvekkile Iliskilerin Baslangici ve Sonu

3.1.1 Avukat, müvekkili temsil eden bir baska avukat ya da yetkili bir merci tarafindan görevlendirilmesi halleri disinda ancak müvekkilden vekalet aldiktan sonra harekete geçer.

3.1.2 Avukat müvekkilini en seri bir sekilde, özenle ve kendi vicdani kanaatine dayanarak savunur, tavsiyelerde bulunur. Kendisine emanet edilen görevlerin sorumlulugunu sahsen üstlenir. Müvekkilini, aldigi davanin gelismelerinden haberdan eder.

3.1.3 Avukat, yeteneklerinin ersemedigini bildigi ya da bilebilecek durumda oldugu bir isi kabul etmez, meger ki bu yetenege sahip bir baska avukatla is yapiyor olsun.

Avukat diger yükümlülükleri dolayisiyla acilen ilgilenmesinin imkansiz oldugu bir davayi kabul edemez.

3.1.4 Belli bir isi takipten veya savunmadan vazgeçme hakkini haiz olan avukat bu çekinme hakkini müvekkiline zara vermeyecek bir sekilde kullanmali ve müvekkilinin belli bir zaman süresi içinde baska bir meslektasin yardimindan faydalanabileceginden emin olmalidir.

3.2 Menfaatler Çatismasi

3.2.1 Müvekillerin menfaatleri arasinda bir ihtilaf olan ya da ihtilaf çikabilecegi yolunda kuvvetli ihtimal bulunan bir davada avukat, birden fazla müvekkilin danismani, temsilcisi ya da müdafi olarak görev yapamaz.

3.2.2 Avukat bir menfaat çatismasinin ortaya çikmasi, meslek sirrina tecavüz ihtimali olmasi ya da bagimsizligin tam olarak kullanilabilmesinin tehlikeye girdigi hallerde o dava ile ilgili olarak tüm müvekkillerinin isleri ilgilenmekten sakinacaktir.

3.2.3 Eski müvekkilin verdigi sirlarin açiga çikmasi tehlikesinin bulunmasi ya da eski müvekkile ait islerin bilinmesinin yeni müvekkili haksiz bir sekilde elverisli duruma sokabilecegi hallerde avukat o davayi kabul edemez.

3.2.4 Ortak büroda çalisan avukatlar konusunda 3.2.1'den 3.2.3'e kadar olan paragraflar hem ortak büroya hem de büroda çalisan avukatlara ayri ayri uygulanir.

3.3 Hasil-i Davaya Istirak Sözlesmesi

3.3.1 Avukat vekalet ücretini bir “hasil-i davaya ” istirak sözlesmesi esas üzerinden tayin edemez.

3.3.1 Hasil-i davaya istirak sözlesmesi avukatla müvekkili arasinda, müvekkili ilgilendiren bir isin nihai olarak sonuçlanmasindan önce yapilan bir sözlesmedir. Bu sözlesme ile müvekkil dava sonucunun bir bölümünü avukata ödemeyi taahhüt eder. Bu bir miktar para, bir mal ya da kiymeti haiz herhangi bir sey olabilir.

3.3.3 Vekalet ücretinin avukatin üzerine aldigi bir davanin degeri üzerinden tayin edilecegini öngören sözlesme resmi ücret tarifesine uygunsa ya da avukatin bagli bulundugu makam tarafindan kabul ediliyorsa bir hasil-i davaya istirak sözlesmesi teskil etmez.

3.4 Vekalet Ücretinin Tayini


3.4.1 Avukat vekalet ücreti talebi konusunda müvekkiline bilgi vermeli ve ücretinin tutari hakkaniyete uygun olmalidir.

3.4.2 Müvekkil ile avukat arasinda geçerli bir sözlesme ile aksi kararlastirilmis olmadikça vekalet ücreti avukatin bagli bulundugu baronun kurallarina uygun olacaktir. Avukat birden fazla baronun üyesi bulunuyorsa uygulanacak kurallar avukat ile müvekkilinin en yakin irtibat halinde bulunduklari baronun kurallaridir.

3.5 Ücret ve Masraf Avansi

Avukat, masraflar ve/veya ücrete mahsuben bir avans ödenmesini talep ettigi zaman, bu avans isin gerektirdigi harcamalar ve vekalet ücretine biçilecek makul bir degerin üstünde olmamalidir. Talep edilen avansin ödenmemesi durumunda avukat, 3.1.4 maddesi hükmüne riayet etmek kaydiyla sözkonusu davadan çekilme hakkini kullanabilir.

3.6 Vekalet Ücretinin Avukat Olmayan Birisi Ile Paylasilmasi

3.6.1 Asagidaki madde disinda, avukatin vekalet ücretini avukat olmayan bir kisi ile paylasmasi yasaktir

3.6.2 3-6-1'deki kural avukatin ölen meslektasinin mirasçilarina, ya da müstafi meslektasina, bu meslektasin müvekkillerine karsi halefi sifatiyla temsil için ödenen ücret ya da tazminata uygulanamaz.

3.7 Adli Müzaharet

Müvekkil adli müzaharetten yararlanabilecek durumda ise avukat keyfiyeti ona bildirmekle yükümlüdür.

3.8 Müvekkilleri Hesabi

3.8.1 Avukat, herhangi bir zamanda müvekkilleri ya da 3 üncü bir sahis adina asagida müvekkiller hesabi olarak anilan türden bir hesap tutuyorsa su kurallara uymakla yükümlüdür.

3.8.1.1 Müvekkilin açikça veya zimmen verdigi bir talimatla degisik bir uygulama söz konusu olmadikça “müvekkil hesaplari” daima bankada veya kamu kurumlarinca onaylanmis benzeri bir kurulusta açik bir hesap tutulacak ve avukat tarafindan tahsil edilen tüm meblaglar bu hesapta toplanacaktir.

3.8.1.2 Avukat tarafindan açilan müvekkil hesaplarin içeren her banka hesabinin isimler hanesinde hesap ya da hesaplarin avukatin müvekkili ya da müvekkilleri adina oldugu belirtilmelidir.

3.8.1.3 Müvekkil hesaplarinin yatirildigi avukat hesabinin daima, en az, avukatin elindeki müvekkileri hesabi oraninda provizyonu bulunmalidir.

3.8.1.4 Müvekkiller hesabi müvekkilin talebi üzerine, ya da müvekkilin kabul ettigi sartlarda tetkike açik olmalidir.

3.8.1.5 Aksini öngören kanun hükmü Ya da ödemede bulunan müvekkilin açik ya da zimni muvafakati disinda

a) Bir müvekkil için bir baska müvekkilin hesabindan yapilan ödemeler.

b) Avukat ücretine mahsuben avanslar da dahil olmak üzere müvekkil hesabindan bir 3 üncü sahsin hesabina herhangi bir ödemede bulunmak yasaktir.

3.8.1.6 Avukat, müvekkiler hesabini, kendisine ait diger hesaplardan ayri tutarak müvekkiller hesabindan gerçeklestirilen tüm islemlerin eksiksiz ve sarih suretlerini çikarir ve talepte bulunan müvekkiline verir.

3.8.1.7 Üye devletlerin yetkili makamlari, belirledikleri kurallara uyulup uyulmadigini tetkik etmek ve uyulmamis olunmasi halinde müeyyidelerin uygulama amaci ve meslek sirrini korumak sartiyla, müvekkiller hesabina iliskin belgeleri denetleme ve incelemeye yetkilidirler.

3.8.2 Asagida belirtilen hususlar sakli kalmak üzere, 3.8.1 maddede öngörülen kurallara halel gelmemek kaydiyla, baska bir üye devletteki mesleki faaliyeti çerçevesinde bir müvekkil hesabi bulunan avukat üyesi bulundugu devletin barosunca uygulanan muhasebe ve depoya iliskin kararlara uymak zorundadir.

3.8.3 Kabul eden üye devlette faaliyette bulunan avukat, aslen bagli bulundugu üye devlet ve kabul eden üye devletin yetkili makamlarinin uzlasmalari halinde, aslen bagli bulundugu üye devletin kurallarina uymak zorunda kalmaksizin sadece kabul eden devletin kurallariyla bagli tutulabilir. Bu durumda avukat, müvekkillerini, kabul eden devletin geçerli olan kurallarina uydugunu bildirmek için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdür.

3.9 Mesleki Mesuliyet Sigortasi

3.9.1 Avukat, mesleki sorumlulugu hususunda daima, faaliyet sebebiyle karsi karsiya bulundugu riskin nitelik ve boyutlariyla orantili ölçüde sigortalanmis olmalidir.

3.9.2.1 Asagidaki hususlar sakli kalmak üzere, bir baska üye devlette mesleki faaliyette bulunan avukat, aslen bagli bulundugu ülkede geçerli mesleki sorumluluk hususunda sigortalama yükümlülügüne iliskin hükümleri yerine getirmekle mükelleftir.

3.9.2.2 Aslen bagli bulundugu ülkede böyle bir sigorta yükümü altina giren avukat, bir baska üye devlette mesleki faaliyette bulunursa, sözkonusu sigortanin kabul eden üye devletteki faaliyetine tesmilini saglamak için çaba göstermelidir.

3.9.2.3 Aslen bagli oldugu ülkenin mevzuati avukata böyle bir sigorta yükümlülügü getirmiyorsa, ya da 3.9.2.2 maddede öngörülen sigortanin tesmili imkansiz ise, avukat yine de kabul eden üye devletteki müvekkillerinin hizmeti için yürüttügü mesleki faaliyeti ile ilgi olarak hiç degilse kabul eden devlette avukatlara getirilen zorunluluk ölçüsünde sigortalanmalidir.Bu sekilde sigortalanmanin imkansiz olmasi hali bu yükümlülüge istisna teskil eder.

3.9.2.4 Yukarida kurallar uyarinca sigortalanmasi mümkün olmayan avukat bu sigortanin yoklugu sebebiyle zarara ugrama riski altina giren müvekkillerini bilgilendirmek için gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.

3.9.2.5 Kabul eden üye devlette faaliyette bulunan avukat, aslen bagli bulundugu üye devlet ve kabul eden üye devletin yetkili makamlarinin uzlasmalari halinde sadece kabul eden üye devletin mesleki mesuliyet sigortasina iliskin kurallariyla bagli tutulabilir. Bu halde avukat sigortasinin, kabul eden devlette yürürlükte bulunan kurallara uygun oldugu hususunda müvekkillerini bilgilendirmekle yükümlüdür.

4- HAKIMLERLE ILISKILER

4.1- Yargi Mercilerinde Meslek Kurallarinin Tatbiki

Bir üye devletin yargi mercii önüne çikan ya da bir mercii önünde bir isleme katilan avukat o üye devletin meslek kurallarina uymak zorundadir.

4.2- Durusmalarin Vicahiligi Prensibi

Avukat durusmalarda daima vicahilik prensibine uymalidir. Önceden karsi tarafin avukatini uyarmaksizin bir davanin konusu ile ilgili olarak hakimle temasa geçemez. Uygun bir zamanda karsi tarafin avukatina takdim etmeden hiçbir belgeyi, notu ya da benzeri dökümani hakime sunamaz

4.3-Hakime Saygi


Avukat, hakimlik makamina karsi elinde gelen saygi ve dürüstlügü göstermek ve kanun çerçevesinde kalmak kaydiyla müvekkilini kendi vicdanina göre ve müvekkilin menfaatlarinin korunmasi hususunda en uygun yolu seçerek savunacak.

4.4- Asilsiz ya da Hataya Sevkedici Bilgiler

Avukat asla, asilsiz ya da hataya sevkedici nitelikte bilgiyi hakime, bilerek vermemelidir.

4.5- Hakem ve Benzersiz Islevleri Olan Sahislara Iliskin Hüküler

Avukatin hakimle olan iliskilerine uygulanan hükümler hakem, bilirkisi ya da arizi de olsa hakem ya da hakeme yardimla yükümlü kisi ile olan iliskilerde de uygulanir.

5- AVUKATLARARASI ILISKILER


5.1- Mesleki Dayanisma

5.1.1 Mesleki dayanisma, avukatlar arasinda müvekkilin menfaatine ve gereksiz davalari bertaraf etmeye yönelik güven iliskilerinin mevcudiyetini gerektirir. Mesleki dayanisma avukatin menfaatlerini asla adaletin ya da yargilananin menfaatleriyle çatisma haline sokmamalidir.

5.1.2 Avukat, bir baska üye devlete mensup bir avukati meslektas bilerek ona bir meslektasa yarasir biçimde ve dürüst davranacaktir.

5.2 Avukatlar ve çesitli Devlet Arasinda Dayanisma

5.2.1 üye bir devlet mensup bir meslektasinin talepte bulundugu her avukat yetkili ve yeterli bulmadigi bir davayi almaktan kaçinmakla yükümlüdür. Arzulanan hizmeti verebilecek bir avukatin temasa geçebilmesi için meslektasina yardim etmelidir.

5.3 Avukatlararasi Haberlesme

5.3.1 Üye bir devletteki meslektasina gizli nitelikte bir haber yollayan avukat bu arzusunu açikça belirtmelidir

5.3.2 Muhaberatin gizliligi niteligini koruyabilecek bir durumda olmayan avukat muhtevayi açiklamadan haberi geri yollamalidir.

5.4 Müvekkil Bulma Ücreti


5.4.1 Avukat bir meslektasi veya bir 3 üncü kisi vasitasiyla temasa geçtigi bir müvekkili tavsiyeleriyle yönlendirmesi karsiligi olarak bir ücret, komisyon ya da benzeri bir maddi karsilik talep ve kabul edemez.

5.4.2 Avukat, kimseye, bir müvekkili tanistirmasi karsiliginda bir ücret, komisyon ya da benzeri maddi bir karsilik ödeyemez.

5.5. Karsi Tarafla Iliski

Avukat, belirli her davada baska bir avukat tarafindan temsil oldugunun ya da yardim gördügünü bildigi karsi tarafla dogrudan iliskiye geçemez eger ki meslektasi kendisine haber verilmesi sartiyla buna muvafakat etmis olsun.

5.6 Avukat Degisimi

5.6.1 Avukat, berili bir davada müvekkilin menfaatlerinin savunulmasi hususunda bir baska avukata halef olabilir. Ileride 5.6.2' de öngörülen hüküm mahfuz kalmak kaydiyla selefini uyarmak ve ona iliskin masraf ve ücretin ödenmesiyle ilgili önlemlerin alindigindan emin olmak zorundadir.

5.6.2 5.6.1 maddede öngörülen sartlar yerine getirilmeden önce müvekkilin menfaati acil önlemler alinmasini gerektiriyorsa, avukat selefine derhal bilgi vermek sartiyla bu önlemleri alabilir.

5.7 Maddi Mesuliyet


Çesitli üye devlet barolarina mensup avukatlar arasindaki mesleki iliskilerde, bir meslektasini bir müvekkile tavsiye ya da takdimle yetinmeyip,bir davayi temas halinde oldugu bir avukata teslim eden ya da ona danisan avukat, müvekkilin ihmali halinde dahi, yabanci avukat danismadan kaynaklanan ücret, masraf ve günlük harcamalari ödemekle yükümlüdür. Bununla birlikte ilgili avukatlar, iliskilerini basinda, konuyla ilgili farkli hükümler getirebilirler. Bundan baska, avukat, her zaman kisisel sorumlulugundan çekinme kararini yabanci meslektasina bildirmeden önce ortaya çikan ücret, masraf ve günlük harcama tutarini sinirli tutabilir.

5.8 Genç, Avukatlarin Yetistirilmesi


Çesitli üye devletlere mensup avukatlar arasindaki isbirligi ve güveni müvekkillerin menfaatine yönelik olarak güçlendirmek amaciyla, çesitli üye devletlerin kanunlari ve usul kurallarina daha iyi vakif olunmasini tesvik etmek gerekir. Avukat, bu amaca yönelik olarak baska üye devletlerden gelen genç meslektaslarinin yetistirilmelerini saglamayi, kisisel bir görev olarak kabul edecektir.

5.9 Üye Devlet Avukatlari Arasinda Ihtilaflar


5.9.1 Bir avukat, baska bir üye devlete mensup meslektasinin meslek kurallarindan birini çignedigi kanaatine varirsa, öncelikle meslektasinin dikkatini çekmekle yükümlüdür.

5.9.2 Birkaç üye devlete mensup avukatlar arasinda mesleki nitelikte bir ihtilafin çikmasi halinde, taraflar meseleyi önce dostça yöntemlerle halletmeye çalismalidirlar.

5.9.3 Avukat, 5.9.1 ve 5.9.2 maddelerde öngörülen türden bir ihtilafla ilgili olarak bir baska üye devlete mensup bir meslektasina karsi dava yoluna gitmeden önce, ilgili barolarin dostça bir çözüme yönelik olarak yardimlarini saglamak açisindan kendi devletinin ve diger meslektasinin devletinin barolarina haber vermekle yükümlüdür.



Sayfa içerigine geri dön | Anasayfaya geri dön